Den 7-10 maj då det nästan var sommar innan den nuvarande vintern gjorde vi en tur i sydöstra Skåne och fick uppleva naturen när den är som fagrast. Vi körde via Åhus till Yngsjö där vi svängde mot Everöd o Degeberga och passeradeVittskövle slottsom enligt uppgift är av Sveriges bäst bevarade renässansslott och Skånes största slott med 100 rum. Naturen runt slottet och vägen till Degeberga är sevärd.

Efter Degeberga gick vi stora rundan på c:a 2 km.upp om backarna runt Forsakarsfallet. Det var en upplevelse men inget för barnvagnar eller rullatorer, de kan i stället gå lilla rundan nere vid vattnet fram till fallet.

Natten tillbringade vi bland gullvivorna på Brösarps backar,

dagen efter körde vi via Kivik tillRörum, sedan vidare mot St. Olof och västerut till Lövestad, en naturskön väg med mycket bokskog som tyvärr inte allahar upptäckt. Färden gick vidare på mindre vägar norr om Sjöbo till Övedskloster men denna gång gick vi inte i slottsparken utan körde vidare väster om Vombsjön till öster om Veberöd. Där körde väg 11 till strax före Sjöbo där vi körde till höger mot Ilstorp, sedan en mindre väg parallellt med stora vägen Sjöbo-Ystad förbi Sövde o Snogeholms slott och dess naturområde

där vi promenerade längs sjön och hörde både gök o näktergal. Närmare Ystad uppenbarade sig ett underbart kuperat landskap.

Natten tillbringade vi på ställplatsen vid Ystadsreningsverket väster om Ystad. Nästa dag körde vi österut så nära havet som möjligt, vid Kåseberga

var vi nere vid hamnen och vände men denna gång gick vi inte upp till Ale stenar, nästa avstickare gick till Löderups Strandbad o denna gång såg det verkligen inte ut som första gången vi var där. Ingen brygga, flyttade stugor och en strand som till stora delar var klädd med sten. 1975 föll den första stugan ner i havet, och strandkanten har minskat 200 m på 35 år.Man pålar en ny pir rakt ut i havet för att hindra sandflykten.

Sandhammaren är en enorm sandstrand men på sandbankarna utanför stranden har genom tiderna många fartyg förlist.

Vi körde vidare till Simrishamn och Vårhallarna o dess stenformationer.

Efter att kört genom Kiviks hamn stannade vi natt nummer tre på Brösarps backars parkering. Enda regnstänken kom på söndagsförmiddagen i Brösarp. Hemfärden gick på små fina vägar via Huaröd, Linderöd, Äsphult, Häglinge varav den sista biten var en riktigt naturskön o slingrig motorcykel väg. Dagen avslutades med eftermiddagskaffe vid Hässleholms våtmarker.

Denna tur kan man göra på två dagar eller en vecka. Vi kör helst på 70 vägar för man kan köra lugnare men med ett öga i var backspegel ifall det kommer en inföding som man får hjälpa förbi. Gå gärna in o googla på orterna och för att få veta mer.