VITTSJÖ. Under fredagen kom ett glädjande och väntat besked för den allsvenska damfotbollen. Men utmaningarna är långt ifrån över, – bland annat klubbarna måste fortsätta ta ansvar och följa regler och råd för att förhindra smittspridning.

Från och med den 14 juni kan träningsmatcher genomföras. I slutet av månaden kommer troligen seriespelet igång. (tidigare meddelat datum är helgen 27-28/6).

Nu kommer inledningsvis fortsatta dialoger genomföras mellan Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten angående hur epidemin bäst hanteras från idrottens och fotbollens sida. Nästa steg är att utarbeta riktlinjer på klubbnivå för genomförande av seriefotbollen.

Regeringens förbud mot att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer gäller fortsatt. Även Folkhälsomyndighetens allmänna råd till idrottsrörelsen att begränsa antal åskådare och undvika trängsel kvarstår. Detta innebär att det inte är möjligt att spela matcher inför publik på ett bra tag framöver.

Folkhälsomyndigheten återkommer under kommande vecka även med riktlinjer för hur lagens resor bäst skall genomföras.

Svenska Fotbollförbundet kommer att publicera nya spelordningar för de olika serierna och svenska cupen så snart dessa är beslutade. Dessa kommer att läggas ut på svenskfotboll.se och även publiceras på www.vittsjobjarnum.nu Kalender.