Korsahåla handelsträdgård

KORSAHÅLA. Va, finns det en sådan kanske du tänker. Nä inte i ordets rätta bemärkelse men det myntades av en vänlig man som varit här och köpt tomatplantor.


Tomatplantor våren 2020

Annars odlas det mest till husbehov, fast det är klart när det blir i överflöd vill vi ju gärna se till att andra också får ta del av grödorna. Under årens lopp har det under Vittsjödagen sålts rabarber, nyplockade jordgubbar, nygjord rabarbersaft , olika sorters växter samt en hel del träskrin i varierade storlekar som maken sysslat med under vinterhalvåret. Inte att förglömma så har det under vårarna sålts tomatplantor , så även i år men med den skillnaden att kunderna kommit till oss då dom evenemang som det brukar säljas på blivit inställda och av vilken anledning lär vi ju alla veta vid detta laget.

Varje år kommer de flesta av våra växter ut på ”grönbete”.


Påskkaktusar i blomning

Våren kom med sol och värme för att sen slå tillbaka med köldknäppar och en del av växtligheten bara frös bort. I år till exempel hade vi inte en enda syrén som kom i blom, däremot blommade häggen fint. Enstaka tulpaner kom i blom och vi kunde även njuta av narcisser, påskliljor, pärlhyacinter och vildtulpaner.


Narcisser

Tulpaner

Vildtulpaner

Äppelträdens blomning blev otroligt vacker. Vi har ett äppelträd med röda blommor och bladen går även åt det röda hållet till. Vilken sort detta är vet vi inte, för det är självsått. Troligen har en fågel tappat ett frö och det tar sig för varje år. Äpplet har både rött skal och kött. Kanske någon av er läsare som vet vad det är vi har.

Röd äppelblom

Vit äppelblom

På en av slänterna har maken planterat en hel del rhododendron, dom är nu ca 25 år gamla och har blommat fint i år.

Rhododendronslänten

När vi i maj månad skulle plantera ut våra förgrodda luktärtor upptäcker vi att det kommit upp en självsådd planta. Den har tagits väl omhand och häromdagen , läs 21 juni, kom den första blomman. Tänk att en enda blomma kan dofta så ljuvligt. Väntar nu på att dom andra plantorna ska komma i kapp.


Första självsådda luktärten

Vad kan man då få ut av detta? Jo, ett projekt i höst. När alla ”ärtorna” blommat klart och allt det vissna tagits bort kommer vi att sätta frön direkt i jorden och så får vi se framåt våren om projektet blev lyckat eller inte.

I vårt kaktushus har vi en bladkaktus som blommat något helt otroligt , snart nog kommer även sjöborrekaktusarna att blomma.

Närbild av bladkaktusens blomma

Det finns även en röd variant av bladkaktus men den har endast haft en enda blomma.

Top