EMMALJUNGA. I sommarens soliga dagar, inledde allsången vid fest intill Skomakar Pers stuga vid Kraxebodavägen. Flaggan var i topp, bord och sittplatser fanns på angivet avstånd enligt beslut i virustiderna. Programledare och organisatör var Karin Persson som i strålande solsken välkomnade de 40 besökarna, även från andra socknar.

Nilla Persson gladde med flera visor.

Unga Nilla Persson inledde som solist med Idas sommarvisa. Karin Persson informerade om hembygdsstugan och tidigare där bosatta. Under ett par hundra år har det funnits många boende i byrestugan. Den kanske mest kände lär vara Skomakar Per med sina Nillor. I stugan var det stora kalas vid högtidsdagar och då serverades det Bruna bönor samt tårta.

Karin Persson underhöll vid Pallas stuga.

Pallas namn i vänstra övre hörnet. Emmaljunga scoutkår blev ägare till stugan och för verksamheten utfördes en tillbyggnad där verksamheten utvidgades. De yngre medlemmarna deltog ofta i läger på annan ort. Det blev cykelturer till bland annat Stenshuvud och Möckeln. Efterhand upphörde scoutkåren och Wittsjö hembygdsförening erhöll stugan som gåva 1977.

Detta par deltog också i allsången.

I programmet ingick fikapaus där innehållen i den medförda fikakorgen länsades. Underhållning under fika svarade Nilla för då hon även till eget ackompanjemang sjöng flera visor. Allsången leddes av Karin där ”Jag tror på sommaren” och ”I natt jag drömde” ingick i repertoaren. Symboliskt avslutades den gemytliga samlingen med Här är gudagott att vara.

Från annan socken sökte sig paret till Pallas stuga.

Organisatören Karin tackade och var stolt att så många hade kommit till sommarträffen vid Byrestugan. Tacksamma ord förmedlades till Karin för väl genomfört program i sommartid. Samtidigt började mörka moln torna upp sig på det molniga himlavalvet.