BOSJÖKLOSTER. Har länge trott att Bosjökloster mest var golfbana trots att jag passerar väldigt ofta på väg mot Malmö. Nej, nej så mycket mera. Bosjökloster ligger vackert placerad vid Ringsjön mitt i Skåne. Utsikten över en spegelblank Ringsjö, 25 grader varmt den 14 september- som bästa sommardagen. Då var vi där.

Bosjökloster grundades som ett benediktinerkloster på 1100-talet.

Efter reformationen 1536 upphörde klosterverksamheten och Bosjökloster kom i privat ägo. Nuvarande ägare är familjen Bonde af Björnö, vars ätt är känd sedan början av 1300-talet.

Vi började med att besöka kyrkan där denna vackra altartavla finns att beskåda. Här har bl.a många äktenskap ingåtts.

Så fortsätter vi till rosengården och det ståtliga slottet.

Hela slottsområdet är fullt av upptäckter. Utomhus finns djurhagar, lekplatser, linbana, en tusenårig ihålig ek ,vi var fyra personer som fick plats inuti.

Här är också utplacerade bord och bänkar för skön vila, vacker utsikt och återhämtning emellan aktiviteterna.

Spännande besök gjordes också inomhus med en autoutställning allt från tidig bil

till en Lotus

och däremellan många flera modeller.

Ett möte med Karl XI och gåtfulla fotograferade kvinnoporträtt som delar rum med honom, allt av Nina Gyllenkrok.


Glas av Bertil Vallien


ikoner av Barbro Hegar
dt

allt i skön inramning av slottsmiljön. Alla utställningarna pågår till den 20 september. Mat har ju en stor betydelse i alla sammanhang och dagen till ära blev vi serverade goda lammbiffar från restaurangen, naturligtvis utomhus, så då passade tuppen och hans följe på att besöka oss. Han är nog van vid att någon tappar något gott.

Nästa gång jag passerar Bosjökloster kommer jag att minnas tillbaka på en utav sommarens 2020 kanske sista varma dagar och naturligtvis titta ut över den eminenta golfbanan och veta att mycket mera döljer sig bakom.