VITTSJÖ, BJÄRNUM. Avsaknaden för stunden av egentlig vinter gör naturligtvis att våra övervintrande småfåglar har tillgång till mat och skydd i skogen.

Som du säkert vet brukar köldknäpparna och därmed även lite snö komma under årets första månader. Detta medför att matproblem då plötsligt uppstår för småfåglarna. 
Därför är det klokt att redan nu ”mata in” fåglarna. Som bonus, beroende på hur du placerar fågelmataren får du en underbar upplevelse.

Jag har för stunden åtta fågelmatare igång. Samtliga besöks dagligen av mängder av fåglar och ekorrar. En av matarna är placerad i takutsprånget framför köksfönstret. Blåmesarna, talgoxarna, nötväckorna och entitorna som dagligen kommer för att ”käka” är vana och bryr sig inte ett dugg om vad som händer inne i köket. Som fågel/natur fotograf känns det nästan som fusk att plåta en blåmes på 50 cm avstånd, men så är det hemma hos oss just nu.

Några av matarna har jag igång hela året. Detta ger att jag kan komma mycket nära besökarna. De finner ingen fara i att jag sitter helt stilla där med min kamera. Naturligtvis blir det fantastiska fototillfällen och inget långt teleobjektiv behövs.