VERUM. Efter alla helgdagar är det skönt att komma igång lite i alla fall och även om den första snön dalar ner så sakta så skall jag åka ut på ett besök som jag har sett fram emot ett tag. Utflykten blir nämligen till Verum där Anna Bergman bor, ägarinnan till garnbutiken "tantulltuss" huserar. Tänk att en affär-butik öppnar upp efter alla dessa år i Verum det är himla bra. Med andra ord det skall bli en spännande eftermiddag, jag kan ju lite om garner men de vetti sjutton om det här är ett känt område för mig.


Böcker

Anna möter mig i dörren men vi håller avståndet som man bör, det är viktigt för henne men också för mig, nu när hon har gjort ett undantag och öppnar upp sin lilla butik för att visa mig hennes stora intresse, nämligen sticka och skapa stickmönster. Hon har i dagsläget gett ut tre böcker och ett mönsterhäfte.

Första boken släppte hon 2016 och sen har det bara rullat på under åren. Boken "tantulltuss sockor" finns på svenska språket men också utgivet på engelska. Även i Holland så är stickfenomenet stort, inom stickdesigner är det en man där på en topposition.


Anna

Hon fortsätter att berätta för mig att hennes intresse för stickning började tidigt, för som hon sa att på min tid då fick man ärva sina kläder från sina äldre syskon och jag var yngst och väntan blev lång. Så jag fick helt enkelt lära mig att sticka själv och på den vägen är det. O jag älskar fortfarande stickade tröjor. Här i butiken har jag uppstickade modeller i small eller large för att kunden själv skall kunna prova hur plaggen känns i form och i modell.

Hon säljer endast garn så sticka får kunderna göra själv, finns inget färdigstickat här inte som är till salu. Men hon har mycket garn, mönster att välja mellan för de som är stickglada. Många kunder har det blivit under året som snart har gått sen jag öppnade min lilla butik, längst ifrån var de kunder som kom körandes från Jukkasjärvi.


Grön top

Fortsätter att berätta att på 80 talet fanns en kortare stickboom, men nu har trenden stadigt ökat igen de sista tio åren. Mycket av stickmönstren är av retrotyp. Men hela den hära bok/garnbutiks idén hade inte funnits om vissa i hennes närhet inte tjatat på henne hade hon aldrig börjat med denna affärsidé. Allt från mönsterdesign,inte heller några utgivna sockmönster och inget instagramkonto. Så ett stort tack till dottern för den hjälpen.

Anna är mycket miljömedveten och vill gärna att allt garn skall vara eko. En trend som kommer att hålla i sig framöver. Som bilden visar så finns garner som i den här gröna nyansen, helt magiskt mönster top. Den är både läcker och stickad i ekogarn och framför allt inget tungt plagg att bära, superlätt innehåller endast fyra nystan av denna ljuvliga gröna färg. Visst är mönstret underbart vackert och intill ligger en härlig stickad top i lite mörkare färg.


Härvor

Här visar hon fram handfärgat garn inköpt från Kalix, lite melerat i olika färgbad och vackra härliga nyanser. Visst får du spola över dessa från härvor till nystan men det är gjort i en hannavänning eller pådraget över två stolar det går lika bra. Om du inte har en gubbe förstås, han kan ju hjälpa till.


lovikkagarn

Vad vore en garnaffär utan lovikkagarn som man brukar ha till stickade vantar, här ligger ett antal i färg och i nytt utförande på mönster, även detta har Anna komponerat fram, i nytänkande banor med ett tunnare garn stickat avtagbara mönster delar som passar till vantens handlov. Finns många mönsterpartier här och färgkombinationer, allt för att det skall passa kundernas önskemål smart gjort.

Vidare så berättar Anna att för henne så är miljöaspekter en viktig del av hennes sticktänkande, det mesta garnet handlar hon från Danmark lite från Island men också från svenska garngrossisten. Idag så har det åter blivit inne att sticka, även brodera det gäller mest för den yngre generationen ett fantastiskt genombrott som bådar gott. Jag tittar på de vackra stickade plaggen och berättar för Anna att jag har sett på instagram där många sidor handlar just om stickning. För mig ett nytt fenomen är att det stickas uppifrån och ner på samtliga plagg, min fråga blir då, stämmer det? -Jaa säger Anna man gör så idag man börjar uppe vid halsen o startar med mönstret, för mig en otrolig design men det verkar vara en bra idé och stickar neråt för att sist avsluta med uppläggningskanten.

En trevlig eftermiddag stund med Anna Bergman är snart slut och jag måste bara fråga henne varför i hela världen blev det Verum. Närmare till mina barn säger hon och Anna fortsätter med att berätta att hon har blivit så varmt välkomnad och mottagna av byns invånare med mycket kärlek, öppen famn och ett helt fantastiskt bemötande. Och det märks på att när det är stickcafe (som Anna startade upp) i Verum så kommer det ett tjugotal sittande så visst finns det hjärterum hos "tantulltuss". Hon avslutar med att säga visst saknar jag havet men vi har Vesljungasjön på nära avstånd. Men detta är mitt liv och jag älskar det.

Tack för denna härliga pratstund och för att du ger oss på landet service, jag återkommer när det blir grönt och varmt igen.

Rosa alster med klurigt mönster får avsluta denna stund i garnets förlovade land.