VITTSJÖ, BJÄRNUM. Länsstyrelsen har under helgen spårat två vargar i närheten av Kristianstad. Enligt uppgift är det första gången i modern tid som två vargar syns tillsammans i länet.

Förmodligen finns det tre vargar i Skåne just nu, en i trakterna kring Eslöv och paret i Kristianstadstrakten. 

Det tunna snötäcket gjorde det möjligt att spåra vargarna i närmare fyra kilometer. Man skall försöka fortsätta för att ta reda på vilka individer det rör sig om och vilket kön de har. Om vargarna visar sig ha olika kön är det inte omöjligt att det leder till vargetablering i Skåne. Vargen kan dagligen röra sig över mycket stora områden. Det är inte ovanligt med förflyttningar på upp emot 5 -7 mil/ dygn. För inte så länge sedan sågs en ensam varg i våra trakter.

Varg, gråvarg eller ulv är ett rovdjur vars utbredningsområde sträcker sig över stora delar av världen. Vargen är det största vilda hunddjuret och en fullvuxen varg väger vanligen 30 till 50 kg. Vargen är stamfader till hunden.

Vargen är ett socialt rovdjur som lever i familjegrupper som består av par, deras ungar och ibland även adopterade individer. De lever främst av klövdjur.

Över hela utbredningsområdet är vargen en typisk toppredator och i våra trakter utgör endast människan ett hot mot den.