KÖPENHAMN. Tour de France anses vara den mest prestigefyllda cykeltävlingen i världen och ett av de största idrottsevenemangen efter sommar OS och VM i fotboll

Artikelförfattaren med make på scen i Köpenhamn

Tävlingen har körts sedan 1903 med undantag för de två världskrigen. Tidigare följde cykeltävlingen oftast Frankrikes yttergränser men numera körs tävlingen oftast även in i grannländerna. Tour de France pågår under tre veckor i juli och är uppdelad på 21 etapper som är runt 200 km långa. Den totala tävlingssträckan ligger på omkring 330-360 mil. Målgången sker alltid på Champs-Èlysèes i Paris.

Även i år 2022 var det Danmarks tur att vara värd för Tourens tre första etapper och så efter 26 års väntan var det äntligen dags.

Den första gick av stapeln fredagen 1 juli inne i Köpenhamns centrum, sträckan som kördes där var på 13 km och det var individuell start för åkarna. Start och mål kring Rådhusplatsen.

Maken och jag fick tack vare våra danska grannar/ vänner här på hemmaplan, en möjlighet att få vara en del av detta stora evenemang.

Resa med båt Helsingborg- Helsingör och sedan med egen bil hem till våra danska vänner där vi erbjudits både kost och logi i deras bostad. Tänk vilka underbara människor det finns.

För att undvika all trängsel i trafiken blev det tågresa in till Köpenhamn och sedan Metron till Kongens Nytorv. Tänk att så många människor kan samlas på en och samma plats för att bara under en kort stund få se när cyklisterna kommer förbi i en faslig fart.
Men Danmark är ett stort cykelland. I årets Tour finns det med tio danska cyklister och den som är mest på allas läppar är Jonas Vingegaard och det har sin förklaring i att han cyklade in sig som total tvåa under förra året (2021)

Trots att det började regna innan själva loppet stod publiken troget kvar och väntade.
Innan vi själva hittade en någotsånär bra plats att stå på så var vi runt och tittade bland utställningsmontrarna. På ett podium kunde man ställa sig och ta foto på sig själv eller bli fotograferad av någon annan. Så ock vi. (bilder från fredagen)

Dag 2
Lördagen den 2 juli var det dags för etapp två som gick från Roskilde till Nyborg en sträcka på ca 20 mil. Innan målgången blev det till att cykla 17 km över Stora Bältbron. Vårt värdpar hade tidigare sett ut en bra plats och det var dit vi begav oss, en lätt cykeltur på 2 km.
Vi var där i god tid och även här var det mycket folk, dock inte som i Köpenhamn och tack och lov för det. Platsen vi stod på var ungefär 3 mil från starten i Roskilde. Då vägarna var avstängda för trafik tog man sig enklast fram med cykel eller att helt enkelt gå.

Vid vägkorsningen stod det stora fina granar dekorerade med röda julgranskulor. Ägaren av markerna odlar nämligen julgranar, påpasslig reklam året runt.

Dagen till ära sken solen och temperaturen låg kring 22 -24 grader. Dagens etapp var en masstart och vi fick verkligen hänga med när det så var dags för cyklisterna att komma, men ungefär en timme innan dess hade det kommit en lång karavan av reklambilar och sponsorer.
När vi så hörde helikoptern över oss, då visste vi att nu är dom snart här. Först kommer polisbilar, motorcyklister, bilarna från de olika cykelstallen och sen cyklisterna.
En utbrytning hade skett av fyra cyklister, en dansk, en norrman och två fransmän.

Efter att ha väntat i närmare tre timmar så var allt över på knappa 10 minuter. Var det värt det?
Ja det var det, för detta är något som bara sker en gång i livet, i alla fall för vår del.

Utan våra danska vänner hade det inte blivit av så vi säger ett Stort tack till Lina och Jan för att ni gjorde det möjligt.

Bilder från etappen i Danmark;