VITTSJÖ. Om exakt tre månader, söndagen den 17 april, inleds den damallsvenska serien. För Vittsjölagets del innebär detta en bortamatch mot Kvarnsvedens IK uppe i Borlänge. Träningen inför premiären är redan i full gång.

alt

På Österås konstgräs fanns på tisdagskvällen huvuddelen av Vittsjö GIK lag i hårdträning. Då bollen kom fram i träningspasset gick det inte att ta miste på att tjejerna är riktigt sugna på spel inför kommande säsong. Den kommande säsongen bjuder på nya utmaningar, nya förutsättningar och för laget en hel del nya spelare. Spelarna i laget skall under de kommande tre månaderna svetsas samman till ett starkt lag som ger förutsättningar för klubben att fortsätta spela i högsta damdivisionen.

alt

En hel del åskådare bakom Thomas Mårtensson

Ja, hur kommer det att gå 2016, femte året för lilla Vittsjö, i damfotbollens finrum, damallsvenskan? I gruppen som stod vid sidan av plan var spekulationerna många. Inte helt oväntat var huvuddelen i gänget riktigt ordentligt pålästa vad gäller tjejernas olika kvaliteter som spelare. Diskussioner om för- och nackdelar med olika laguppställningar, nådde aldrig koncensus.

Med tidigare spelare som Jane Ross, Kirsty Yallop och Antonia Göransson borta tvingas tränarduon nu forma ett helt nytt lag.
Även Shelina Zadorsky och Michelle Pao har lämnat oss, berättade Mårtensson. I stället har spelare som Emmi Alanen, Rachel Mercik och Clara Markstedt tillkommit. Dessutom är ytterligare tre spelare klara. Det rör sig om en mittback, en mittfältare och en forward/mittfältare, säger Thomas.

alt

Vi kommer under de tre månaderna fram till premiären att köra nio träningspass varje vecka. Därutöver kommer flera spelare att köra egna styrketräningspass, fortsätter Thomas.

Kort efter träffar jag Olof Sixten, sportchef i klubben. Snabbt kommer min fråga, du saknar tre spelare? Olof säger leende, lugn, vi har på gång, det är bara kontrakten som skall bli klara.

Det är lätt att glömma dessa "bakomkulisserna- aktörer", Olof Sixten, Anders Åberg, Jennie Birgersson, säkert tyvärr missat någon, som lägger ner ofantligt med tid för att skapa ett "slagkraftigt" lag. I skuggan av andra klubbar som fått ekonomiska problem, verkar lilla Vittsjö lyckats undvika detta.

Du som åskådare på Vittsjö Idrottspark 2016 kommer säkert att bjudas många glädjeämnen. Efter att ha följt träningspass och tagit del av lagets förutsättningar finns känslan av att årets lag kan gå långt.