Vittsjö säkrade plats i damallsvenskan 2018

VITTSJÖ. Genom att spela oavgjort 2-2 mot Örebro säkrade Vittsjö på lördagen nytt kontrakt i Damallsvenskan. Detta innebär att kommande år är det sjunde året klubben fortsätter att spela i damfotbollens finrum. Helt otroligt av denna lilla klubb!

De 518 i publiken kom att bjudas på en mycket spännande match, där det för Vittsjös del naturligtvis fanns väldigt mycket nerver med under matchen. Publiken var helt fantastik och markerade redan från matchstart tydligt och ljudligt sitt stora stöd för hemmalaget.

Linda Sällström gör 1-0

Redan i matchens nionde minut hade Linda Sällström ett rungande skott i målställningen. Minuten senare var även Emmi Alanen nära att ge hemmalaget ledningen. På passning av Clara Markstedt i den 35 minuten var Linda Sällström framme och satte säkert bollen i mål bakom Carola Sjöberg i Örebromålet. Denna ”hemmaglädje” varade dock bara i en minut. Michelle De Jongh utjämnade genom ett vackert mål till 1-1. Under fortsättningen av den första halvleken var det Vittsjö som stod för farligheterna. Clara Markstedt var sånär att ge tillbaka ledningen för Vittsjö i den 41 minuten. Lagen gick dock till pausvila med 1-1 på matchtavlan.

Fyra minuter in i den andra halvleken lyckades Linda Sällström för andra gången i matchen skjuta ett skott i målställningen. Marginalerna, eller nerverna, verkade i detta läget inte vara på Vittsjös sida. Att i detta läget, två skott i målställning, förbättrade säkert inte nerverna för hemmalaget Vittsjö. Samtidigt visade båda lagen upp utmärkt försvarsspel.

Clara Marktedts bortdömda mål var enligt bilden tveksamt

Sett till skapande av egentliga farligheter i matchen låg detta till Vittsjös favör. Därför kom det lite som en chock då farliga Julia Spetsmark gav Örebro ledningen i den 74 minuten. Publiken fortsatte glädjande att mycket tydligt visa sitt stöd för sitt hemmalag. Säkert bidrog detta stöd till att hela laget fortsatte kämpa till det yttersta.

Hanna Wilkingson gör 2-2

Glädjande gav denna starka laginsats också resultat genom att Hanna Wilkingson på ett inlägg av Johanna Andersson i den första förlängningsminuten kastade sig raklång och fick pannan rätt på bollen. Bollen gick i mål och utjämning till 2-2 var ett faktum. Jubel från de tre läktarna hördes långt över bygden! Två minuter senare blåste domare Rinon Haasani av matchen och då stod det klart att Vittsjö är kvar i damallsvenskan även under 2018.

Sjunde året i rad, detta trodde bland annat inte Robert Perlskog, krönikör på svensk damfotboll då han raljerande och nedlåtande skrev om Vittsjös deltagande i damallsvenskan för sex år sedan.

Säkert bidrog, den mycket engagerade publiken, den ”12:e spelaren”, genom sitt stora stöd till att laget säkrade kontraket.

Elin Magnusson, tränare i Örebro var nöjd med lagets insats under 90 minuter. Vi möter ett starkt hemmalag som behöver ta poäng för att klara kontraktet, vi är redan degraderade. Alla spelarna gör en väldigt bra match. Sen är det snöpligt att tappa en ledning, vi hade mått bra av att kunna åka hem med en seger. Grattis till Vittsjö som spelar i Damallsvenskan även nästa år.

Julia Spetsmark, fick frågan om hon kommer att stanna kvar i Örebro. Nej, det kommer jag inte. Har du hör något från Vittsjö? Julia drar lite på svar men svarar även här nej.

Thomas Mårtensson, tränare för Vittsjö. Tuff match, Örebro gör det svårt för oss, bra spelmässigt lag, det visste vi innan. De lag som åker ur damallsvenskan i år är för bra för att åka ur egentligen. Sjunde året som Vittsjö är kvar, det trodde vissa inte första året, och skrev ner oss. Detta är starkt. Anders Johansson bär en stor del i att vi är kvar. Anders har gjort ett fantastiskt jobb under hösten. Inte minst med anfallsspelet, vi har fått mer struktur på detta. Idag märktes det lite att vi är nervösa, det är så mycket som är på spel. Man hör på publiken att varje passning vägs på en vågskål. Hela Vittsjö är ju med i den här matchen, det suckas och det gläds.
Spelmässigt så skapar vi tidvis chanser. De två tidigare matcherna har vi varit tyngre framåt, vi har haft fler folk i box. Det känns ändock som Örebro stabiliserat matchen i slutet av matchen. ”Wilki” gör väl ett av de viktigare målen i sin karriär. Vi hörde att Rosengård lyckats göra 3-1 mot Kvarnsveden, för oss räcker det med ett poäng. Den poängen är viktigare än att förlora allt. Detta innebar att vi omedvetet blev försiktigare.

Hanna Wilkingson berättade att ”Andy” sköt ett inlägg där hon chansade och fick pannan rätt på bollen. Jag visste inte i det läget inte om bollen gick i mål. Skönt att den gjorde det, för det gav oss, laget, den viktiga poäng som behövdes för att vara kvar i damallsvenskan berättade en jätteglad Hanna.