Konsten att blanda kaffegök

BJÄRNUM. Över 30 pensionärer hade hörsammat SPF Trivsams inbjudan att lära sig blanda kaffegök på rätt sätt.

Claes använde sig av en gammal teknik, overheadprojektor, vid sitt anförande.

Bjärnumssonen Claes Jansson kom från Osby för att med hjälp av ljusbilder på overheadprojektorn redogöra hur man på bäst sätt blandar en kaffegök. Enligt gammalt och vedertaget recept skall en tioöring läggas i koppen. Kaffe skall fyllas på så att man inte ser tioöringen, därefter skall sprit fyllas på så att den syns igen. Då tioöringar sedan länge försvunnit som betalningsmedel, fick mutterbrickor i lämplig storlek användas.

Elisabeth Nilsson kollar noga när mutterbrickan syns igen, medan maken Frank kör mer på frihand.

Efter teoretisk genomgång skall det provas i praktiken. Claes hade med sig ett antal flaskor från Osby som skulle användas i första testet. Alla närvarande gjorde som de blivit lärda. Först kaffe, sedan sprit. Vid given signal, kopp, smakade samtliga på kaffegöken. Många hävdade att det var gott. Tyvärr hade Claes tagit med sig kommunalt vatten från Osby i spritflaskorna, vilket inte alla märkte. Den första koppen fick gå i slasken och äkta vara kom fram. Alla var överens om att Absolut var godare än vatten.

De närvarande lyssnar uppmärksamt på Claes anförande.

Efter att ha provat kaffegöksreceptet ett antal gånger och nivån i flaskorna sjönk, var det dags för lite näring. På menyn stod det kokt wienerkorv med bröd, senap och ketchup. Det är lätt att förstå att det var en glad och uppsluppen grupp pensionärer i Bjärnums Bygdegård som var enig om att detta kan vi göra om.

 

Top