Kultur

Under en längre tid har ”Stavshult Stugan” som ligger vid Bjärnums Museum burit på en väl bevarad hemlighet, där spelades nämligen en del scener in, till Örjan Olssons nysläppta böcker om ”Marias mirakulösa döttrar”, och lördagen den 24 nov var det boksläpp här på Bjärnums museum där ett 80-tal inbjudna fick följa med på resan, om hur böckerna kom till och hur filmen spelades in.

Örjan Olsson skriver fiktivt, så hans romantriologi är en fantasiprodukt men huvudpersonen, en 1700-tals gestalt, har funnits levande och första tanken på att skriva något, kom till Örjan hemma i hans kök, när han satt och läste en bok om väderkvarnar. Han är en journalist som brinner för historia och det är bokens huvudpersons levnads öde som man får följa i böckerna ”Marias Mirakulösa Döttrar, del 1 – Systrarna och del 2 – Stenhuggaren, förlag Fri Press, Rävlunda-Göteborg.

EMMALjUNGA. Söndagen den 14:e oktober önskas alla välkomna på Grytlapps- och brickbandsutställning på Folkets Hus i Emmaljunga, det är öppet mellan 14.00-18.00. Här finns som vanligt café med hembakat och lotteri.

Vi är några “damer” från Emmaljunga som ställer ut grytlapparna. Till grytlapparna och och Folkets hus är det fri entré.

Malene Langborg ställer sitt husvagnsmuseum utanför Folkets Hus, entrén dit är 20 kr.

Passa på att besöka två mycket ovanliga utställningar samtidigt som det finns möjlighet att köpa gott fika i trevligt sällskap.

Att möta en av de stora i svensk lyrik, kändes som att bli flyttad mer än sextio år bakåt i tiden.

Om än det skedde på en parkbänk i Filipstad ,så är det i år femtiosju år sen han dog. Ferlin debuterade 1930 och fick gott betyg redan från början. Stilistiskt behöll hans dikter stil av kuplett eller visa som inbjöd till tonsättning. Där bland annat Gunnar Turesson och Lille-Bror Söderlundh var ett par av tonsättarna. Ferlin belönades bland annat 1950 med De Nios pris och 1955 med Bellmanpriset. Parkbänken visade tydliga spår av att fler än jag solat mig i glansen av en, “som var ganska mager om bena, tillika om armar och hals”.

Detta händer i september i Vittsjö Bjärnum Teaterförening. Vi startar upp den 9 september och åker till Malmö Opera och ser WEST SIDE STORY.

Söndag den 16 september är det Familjeföreställning kl 16.00 .Medborgarhuset i Vittsjö. ANKARETS BARN 4—9 år. Teater helt och hållet på barnens villkor.......... En härlig humor..... känsloladdade scener..... sorg och glädje. Däremellan tjuter publiken av skratt.

Lördagen den 1/9 är det åter dags för spelmansträffen på medborgarhuset i Vittsjö.

I år är det 20:e året som träffen ordnas. Vi samlas 13.30 i teaterlokalen för ett gemensamt allspel där vi bland annat spelar Gånglåt från Skärsjödal, Noas snoa och Polkan går.

Klicka på bilden så kommer hela affischen att visas!

Historik: Spelmansträffen startades i slutet av 90-talet på Wittsjöskog. Det var Boel Bengtsson och Gunnar Olofsson med spelkamrater som drog igång det och sedan har döttrarna Malin och Marie blivit engagerade i evenemanget. Under några år höll stämman till på Raka Spåret, för att senare återvända till Wittsjöskog. Men numera anordnas stämman i Medborgarhuset.

Korparna (fortsättning)
Denna episod ur yrkeslivet är alldeles sann – men hur och varför jag kom att tänka på den just nu, när jag nu sitter med Tomas Bannerheds bok Korparna framför mig, vet jag inte riktigt. Kan det ha någonting med fjädrar att göra?

 Ja, kanske, fast de fjädrar tanten hade i hatten var inga korpfjädrar utan kom med största säkerhet från antingen björksnipa eller kanadamås – för det gör damhattfjädrar nästan alltid, om jag har förstått saken rätt.

Eller var det detta med att tanter – och andra – som frågar efter en ”riktigt bra bok”, ofta önskar sig hela världen? Så skulle det kunna vara, för den som läser Tomas Bannerheds bok får faktiskt hela världen – eller i alla fall världen sådan den kunde te sig för svenska småjordbrukare i slutet på sjuttiotalet.

Fast, det är klart, i första hand är boken ändå en berättelse om familjen Georgsson – fadern Agne, modern Gärd, tolvårige Klas och lillebror Göran som nyss har börjat skolan. En familj som har såväl tiden som det genetiska emot sig …


Klicka här för stor bild.

Alla läsare av vittsjobjarnum.nu önskas en Glad Midsommar av redaktörer och jourhavanden!

Idag kan ni fira midsommar här:
Vid Bjärnums Museum håller Fredrik Andersson och Rolf Ek i midsommarfirandet mellan klockan 9-17

Café Sjöstugan i Vittsjö välkomnar alla till att klä stången klockan 10 för att senare fira klockan 14-16.

Ha det så kul och var rädda om varandra!

Minns du än den gången då vi funno varann
det var sommar och strålande sol.
Ängen stod så blomsterprydd och prunkande grann
och i skogen göken gol.
Jag var ung och du var ung och lyckan den log som den ler i livet vår.
Ännu jag minns den, ännu så finns den,
lyckan som aldrig förgår.

JUDAS av Amos Oz (2017).  
Amos Oz är ju en författare som ständigt är aktuell i nobelprisdiskussionerna – även om det nu inte kommer att delas ut något nobelpris i litteratur i år - och att han är en bra författare visar han här.

Romanhandlingen utspelar sig i Jerusalem i slutet på femtiotalet eller början på sextiotalet någon gång och är en mångfacetterad/mångbottnad historia. Det handlar om religion, det handlar om staten Israels tillkomsthistoria och det handlar om någon sorts kärlek .

Huvudpersonen heter Schmuel! Schmuel är universitetsstuderande och håller på med en masteruppsats, ( ”Judiska aspekter på Jesus” ), när han, i romanens början, drabbas av inte bara en, utan två rejäla motgångar:

Vittsjö. Teaterföreningen visar: Kärlekens outgrundliga vägar.

Berättarteater med Maria Arnadottir den 16 november kl 19.00 på Medborgarhuset i Vittsjö. Teaterföreningen bjuder på kaffe och tilltugg i pausen. Pris 130:- Vittsjö Bjärnum Teaterförening

Den här romanen heter ”Komödie in moll” på originalspråket tyska och gavs ut redan 1947, men det var först när boken, för knappt tio år sedan, översattes till engelska och gavs ut i USA, man började tala om den som en ”litterär sensation” och ett mästerverk.

Hans Keilson, ( 1909-2011 ), som då fortfarande levde, får sägas ha varit rätt torr bakom öronen när han äntligen fick sitt litterära genombrott - vid 100 års ålder … Boken utkom på svenska 2016.

En torsdags morgon när solen faktiskt lyste beslöt vi oss för att göra en resa till Helsingör. Förutsättningen för resan var att det var bra väder. Sommarkortet åkte fram och så var resan i gång.En sommardag som denna är det ju oftast många glada resenärer och så denna dag också. Framkomna till Helsingör var Axel Torv(torg) slutdestination.Vi skulle lyssna på “Prebens orkester”som bestod av 5 personer. De spelar varje torsdag på torget emellan 14-17.00 vid bra väderlek. Hela torget var fullt av människor ,bord och stolar och parasoller.

 Allt medan vi avnjöt musik från “ When the Saints go Marching in” till “O store gud “ så åt vi smörrebröd och drack goda drycker. Sång och dans från gästerna förekom, jättemysig stämning. Ett utflyktsmål.

Vittsjö. Nu på lördag, den 15:e Juli får vi åter chans att njuta av härlig musik som framförs av flera olika kända artister här i Vittsjö. Platsen är som tidigare på Godsmagasinet - 'mitt i byn' - Observera att Visfestivalen börjar redan kl. 15:00 och håller på till minst 20:00. Har vi tur så bildas det nya konstellationer av musiker under kvällen och då vet man aldrig hur kvällen kommer att utveckla sig. 

Förköp av biljetter kan ske på Vittsjöhallen men det går även att boka biljetter på Internet, då hos Universe eller hos Place2book - klicka på namnet så hamnar du rätt! :) Naturligtvis kan ni även lösa biljett 'på plats', priset är väldigt överkomligt, 175:- för minst 5 timmars livemusik!

Vill du se en närmare beskrivning av vilka som spelar så kan du läsa mer på den här sidan på vittsjobjarnum.nu. Där har du även möjlighet att få lyssna på artisterna som deltar!

 

Vittsjö. Du glömmer väl inte att gå och lyssna på den Skånsk Arabiska aftonen nu på fredag den 26:e maj?! Musiken börjar 19.00 på Stickspåret och arrangemanget är GRATIS! På Stickspåret serveras fika till självkostnadspris och den som eventuellt vill ha något annat får gå till någon av de närliggande restaurangerna. Uppträder gör världsartisten Nadin al Khalidi med fyra musiker. Linda Lundqvist och Lars "Linkan" Lindkvist med delar från Gyssla Elitkapell uppträder med skånska visor och spelmanslåtar.

Vi ses på fredag kl. 19.00!

BJÄRNUM. Sommarutställning med 35 konstnärer i Ateljé Götesdotter i Bjärnum med inbjudna konstnärer i Skåne som mot en liten avgift på 300:- får ställa ut i Ateljé Götesdotter ett större verk eller ett par små under juni  och fram till den 6 juli.
35 konstnärer, från Markaryd i norr  till Eslöv i söder och från Helsingborg i väster till Kristianstad i öster, ställer ut totalt 70 målningar tillsammans.
Vernissagen anordnades med lite annorlunda tidsram, som en kvälls-natt vernissage och startade den 4 juni kl. 18.00 och varade till midnatt kl. 24.00.

Många kom och stundtals var lokalen nästan full.

BJÄRNUM. Kunstforeningen ARS DIVINA arrangerede söndag en herlig fransk aften på Galleri Götesdotter.

Richard Aspegren fortalte engageret om sin tid som präst (kyrkeherde) i Sydfrankrig.

BJÄRNUM. Under lördagens Vernissage hos Galleri Götesdotter i Bjärnum ställde konstnärerna Eva Persson, Rose-Marie Karlsson och Peter Gruvander ut sina färgglänsande och glada tavlor.

Bild: Rose-Marie och Gunnel i glatt samspråk

VITTSJÖ. Med temat Kärlek och vänskap ställer Monika Wahlman ut akvarellmålningar på Vittsjö Bibliotek. Utställningen pågår under November månad 2013.

 

För tredje året  i Vittsjö och andra året i Bjärnum  arrangerade Lions club Vittsjö-Bjärnum ljusutsättningar i Gåsadammen resp. ankdammen på allhelgonadagens kväll.
För tjugo kronor valde man ut en av Lions ljuslyktor och tog den med sig till dammkanten, där någon Lionsmedlem hjälpte till att sänka ned lyktan i dammen med hjälp av ett långt spö.

Från Gåsadammen i Vittsjö