Föreningsliv

VITTSJÖ. Så är 2020 snart slut – ett mycket annorlunda år! Vem skulle ha trott att vi skulle drabbas av en pandemi? Det var något som hände för 100 år sedan – ”Spanskan”.

Som nyvald ordförande hade jag sett fram emot att styra och ställa med medlemsmöten, styrelsemöten, utfärder mm. Efter marsmötet var det stopp. Folkhälsomyndigheten hade talat.

I somras kom det en liten paus i smittspridningen. Vi vågade hålla grillfest i Thånells trädgård med många deltagare – utomhus, med avstånd och handsprit. Det nya mantrat.

Det första planerade mötet i september blev likaledes avhållit i denna underbara trädgård. Musik och sång från beredskapstiden och fika därtill. Och naturligtvis med avstånd och handsprit.

Föreningen har haft månadsmöte i Bygdegården, den 10 oktober 2018. Ordförande Kerstin Göransson hälsade Ylva Palmgren och Birgit Berg, samt 60-tal medlemmar varav 2 nya medlemmar välkomna. Sekreterare Ingrid Magnusson läste upp minnesanteckningarna från föregående månadsmöte den 12 september. Jörgen Magnusson redogjorde för valberedningens arbete.

Viktigt, om du vill sluta med ditt uppdrag i föreningen, skall detta meddelas till valberedningen senast den 30 november.

På grund av nya matleverantörer i kommunen åkte följande personer på studiebesök till Fazer i Kävlinge, Kerstin Göransson, Nils Göran Lindquist, Ingrid Magnusson från SPF Bjärnum och Kjell Ögren från SPF Verum. 

Idag fredag den 7 är vi i den första höstmånaden september och då har SPF i Vittsjö sitt månadsmöte, plats är församlingshemmet vid kyrkan nästan mitt i byn. Ett arrangemang som många av SPF s pensionärer hörsammat och som alla hälsas välkomna av Ann-Marie Ström.

Välkomna till en stunds underhållning denna eftermiddag. Hon ger oss en liten kort information hur dagens träff är upplagt. Alltid bra att få ett informationsblad för vad som är inplanerat och som skall hända månaderna framåt i föreningslivet och i SPF s regi.

En av årets återkommande spännande söndags eftermiddag var just i söndags och då så infann sig solen och många förväntansfulla ”känn din hembygd”  cyklister för en stunds gemenskap med andra som också letat efter trimkontroller runt om Verum. Idag så är det dragning på alla inlämnade startkort, det är bara att vänta och efter lite pilkastning och femkamp så väntar glada kaffetjejer med gofika. Ett trevligt inslag på en vanlig söndag så… Ger jag dagens ros till Verum fritidsgrupps cykeltrim för ett bra arrangemang, tack, ses kanske nästa år.

Sivard Strand öppnade mötet och dagordningen godkändes.

Punkter som behandlades var:

PRO Skåne: krav att pensionerna höjs, de fyller 70 år, veteran boule cup anordnas i Kristianstad 9/7 samt att man nu kan försäkra katten.

Samorganisationen: avtackning av Annika Andersson den 14/6.

Bogruppen: En enkät kommer att skickas ut angående intresse för mellanboende, alla uppmanas att fylla i enkäten. ABF Skåne Nordost: Ingmar och Inga Nilsson representerade PRO Vittsjö.

VITTSJÖ. Lördagen den 12:e maj när våren stod vackrast hade SPF seniorerna i Vittsjö sin vårfest i Medborgarhuset. Äppelträden och tulpanerna blommade och grönskan var ny, skir och berusande. Våren är en härlig tid! Då passar det bra med kalas! Flera PRO-medlemmar hade anammat vår inbjudan! Mycket trevligt!


Nils Hansen välkomnade med bubbel och tilltugg.

Ja så var det dags igen, en månad går fort och idag på denna fredagseftermiddag är vi i församlingshemmet där drygt femtiofem pensionärer har satt sig vid de dukade borden. Borden som idag är prydda med en av årets första vårblommor, nämligen vitsippor lika efterlängtade som solen.

Pensionärerna verkade att trivas och småpratade med sina bordsgrannar, ett trevligt inslag.

Ja, så var det dags igen för SPF Verum att ha månadsmöte, april månads sammankomst där dryga 50 av Verum pensionärer ville delta i. En eftermiddagsstund under trivsamma förhållanden där man kan återse många vänner och bekanta.

Ordförande Håkan Håkansson hälsade alla välkomna till detta aprils månads möte och gick som vanligt igenom de punkter som fanns på dagordningen. SPF s sekreterare: Inger Winkvist skriver ner det som gås igenom under punkterna i protokollet, bra, annars kan det bli glömt. Viktiga inkommande papper bör ju alltid framföras även om tiden är knapp, kanske inte så viktigt för alla men de bör noteras ändå. Då är det bra att det dokumenteras.

Håkan berättar vidare att boulen ska starta igen för säsongen men också att bowlingen ligger i startgroparna. Alla som är intresserade är välkomna. Vidare berättar han att Göinge kretsen läggs ner efter många år. Dagens punkter är klara.

Lämnar sen över ordet till Kjell Uno Ögren som är med i samorganisationen. Han berättar lite kort om infodagen som var i Hässleholm och hur den avlöpte, där många av kommunens pensionärsföreningar hade möjligheter att ställa frågar om, trygghetsboende, tomter för nybyggnation men också att samorganisationen håller koll på kommunens åtgärder för lägenhetsplaner så att de inte stagnerar helt. De vill gärna påverka så mycket de bara kan. Han avslutar med att berätta, till hösten blir det ett stormöte i kulturhuset där samorganisationen skall vara med och påverka.

Det är tisdag eftermiddag och våren är kommen till Skåne och Vittsjö. Då får vi besök på Träffpunkt Linden.

Gästartist för dagen var Martin Persson från Borås som uppträder i många olika sammanhang .Han har en bred repertoar som han anpassar efter den aktuella publiken samt att publiken får önska melodier. Martin spelar gitarr och munspel. I repertoaren finns bl.a Dan Andersson,Evert Taube,Mikael Wiehe . Martin var här och spelade för några år sedan och det har varit ett önskemål från besökarna att få lyssna till Martin igen.

Fredagen den 6 april just när vårsolen gjort sin entré hade SPF Seniorerna i Vittsjö månadsmöte. Ordförande Kerstin Thånell hälsade välkommen och informerade om vårfesten den 12 maj i Medborgarhuset och utflykten till Kannibalmuséet, Tolånga gård och Hallbergs Gård och Stenar den 30 maj.

Anmälan görs till Anne-Marie Tel 0704331505. Hon informerade också om hur man försöker ordna lämpliga mellanbostäder åt seniorer.

 En del av medlemmarna i Röda Korset 

Precis som många andra föreningar så var det nu dags för Vittsjö Röda Kors krets att genomföra sitt årliga årsmöte. Årsmötet hölls på värdshuset Furuliden med ett drygt tjugotal medlemmar som hade hörsammat kallelsen till årsmötet, trevligt. Ordföranden ElnaMaria Lindén hälsade alla hjärtligt välkomna till denna kretsstämma. Hon började med parentation och tände ett ljus, läste en dikt av Nils Ferlin och en tyst minut hölls för den som gått bort under året.

Vittsjö

 

De trogna besökarna på Träffpunkt Linden var på onsdagen bjudna på kaffe och våffla på Sjöstugan. Dagens väder var lite mulet men inget regn, lite svalt men det fanns filtar att ta om sig. Stämningen var god bland gästerna till de 30 platser som var reserverade. Utsikten över Vittsjön är ju vidunderlig. 

Vittsjö. Det var en dag fylld av aktivitet på Träffpunkt Linden. Vi samlades några stycken från PRO för att göra ett utskick. En enkät om utbildningsbehovet av IT för medlemmar i PRO Vittsjö. Pro Vittsjö har sedan en tid tillbaka en väl fungerande hemsida som under ledning av Lars Klinthäll sköts tillsammans med en IT-grupp. Medlemmarna skall nu ta del av några frågeställningar om vad som skulle vara av intresse att utbilda sig i. Det kan vara mobiltelefonen, surfplattan eller datorn som man vill lära mer om. Allt från vad som händer på hemsidan till att betalar räkningar,mobilt bank id och vad man kan ha behov av. När då enkäten återsänds till PRO Vittsjö kommer utbildningen planeras efter önskemålen.

 Vittsjö. Detta foto är taget vid Hörlige by, Helge å, och är framröstad som månadens bild vid senaste PRO månadsmöte.

En serie som innefattar 8 naturbilder kommer under året att väljas som månadens bild. PRO medlemmarna själva röstar då vid varje möte fram månadens bild och denna bild nr:4 ”näckrosor” vann augusti månads foto.


(klicka på bilden för att få se den i fullt format)

För varje vinnande foto kan man lämna ett bud och för närvarande ligger budet på 200 kr, högsta budet vinner och pengarna går oavkortat till PRO kassa.

 

Vittsjö. Nu har de festats igen på Linden.
När sommaren börjar har Linden endast öppet torsdagar men vårterminens slut firades traditionsenligt med sill och potatis. Lindens alldeles egna spelmän var på plats och spelade sommarvisor. 34 personer bänkade sig runt de dukade borden och så avnjöts det goda som bjöds.

Arne Lilja, som är en samlare, hade dukat upp SITT bord med gamla prylar från en svunnen tid i Vittsjö. Gull -Britt Andersson läste en dikt "Att vara stark" skriven av Marie Fredriksson. Som sig bör på ett sommarkalas fanns jordgubbstårtan med till kaffet , och hela kalaset avslutades med prat och skratt och applåder för de duktiga arrangörerna.

 

Gundrastorp. Musik i sommarkväll i Skinnaretorp är en fortsättning från Gundrastorp syförening. Denna syförening bildades 1938 och verksamheten fortsätter. Musik i sommarkväll har medflyttat från Gundrastorp till Skinnaretorp.

På onsdag den 14:e blir det samling hos Ingegerd och Rolf Nilsson i Skinnaretorp klockan 18. Dit kommer även Gun-Britt och Bo Malmberg för att sjunga och spela. Dit kommer även Stefan Dahlström som håller sommarandakt.

Medlemsförteckningen jämte kassabok 1940- 1941.

Medlemsförteckningen upptar 22 medlemmar. Kassabehållningen vid 1941 års slut var 76 kronor. Då hade sänts 100 kronor till hednamissionen. Vid sommarkvällsmusiken den 14:e kan Rolf Nilsson identifiera samtliga medlemmar som då fanns i medlemsregistret 1940.

 

Vittsjö/Bjärnum. I lördags den 20 maj var det dags för Lions Vittsjö/Bjärnum femte upplaga av ”Cykla för livet”.

Ett drygt hundratal cyklande hade hörsammat uppmaningen att cykla mellan Vittsjö och Bjärnum. Vädret var bästa möjliga och de deltagande verkade uppskatta evenemanget. Ett 40-tal elever från skolorna i Vittsjö och Bjärnum deltog i cyklingen, och det ger en hundralapp till skolorna för varje startande.

Presentkort på ICA i Vittsjö vanns av Tina Andersson, Johan Malm och Tomas Gyllander och i Bjärnum lade Sandra Sandkvist, Josefine Forsberg och Hans Karlsson beslag på presentkort på ICA i Bjärnum.

Lions tackar de deltagande och sina sponsorer Bjärnum AB, Snapphanebygdens Sparbank, Vittsjö Sjukhem, Wiwood, ICA i Bjärnum och Vittsjö, Korvbrödsbagarn och Lindvalls, för en trevlig dag och kommer tillbaka med andra evenemang.

 

Verum. Trots en något kylslagen kväll, och att många spelare varit med SPF Seniorerna Verum som spelat bortamatch i Boule mot Knislinge på eftermiddagen, kom det 16 st. deltagare till torsdagens (27/4) Boule och Grillkväll som Verums Fritidsgrupp arrangerar. Det var första gången som Verums SPF mötte detta lag, och flera av de som deltog i denna match lovordade den fina anläggningen som de har i Knislinge. Det som var lite smolk i bägaren var att hemmalaget vann med 14 – 10.

Att dessa Boule och Grillkvällar i Verum är uppskattade märks på den trevliga och gemytliga stämning som råder både på boulebanorna, samt vid grillen med efterföljande samkväm.