Kagegille och betongkonst

VITTSJÖ. En torsdag eftermiddag så där nästan i mitten av april var det uppdukat till kagegille på Träffpunkt Linden. Dagen till ära kom Betongtöserna i Gundrastorp och berättade samt visade upp en del av sina alster.

Birgitta till vänster och Lisa till höger

Då det var en del kakor som skulle bakas och inhandlas så hade det legat en anmälningslista på Linden, max 40 personer kan vi duka upp till. Denna torsdagen var det 30 som kom, helt fantastiskt.

Mycket folk på Linden

När alla satt sig till bords hälsade Britta alla hjärtligt välkomna särskilt då Birgitta och Lisa, som Betongtöserna heter.

Birgitta berättade hur det hela började en sommar för ca 25 år sedan då hon tillsammans med sin svägerska började göra saker och ting i betong. De båda hade då tröttnat på att ”bara ligga och sola” och ville göra något annat. Birgitta har hållit sitt intresse vid liv under årens lopp men efter det att Lisa gick en 4 timmars kurs i Tyringe så började dessa två så smått att avancera med sin betongkonst.
Dom har lärt sig att göra egna latexformar, att olika betongblandningar ger olika lyster på föremålen. Om man använder golvspackel ger detta en len och mjuk yta medan finbetong ger en strävare yta.

Birgitta berättar hur det hela går till

När väl blandningen har gjorts så ska den hällas i formar och torka. Birgitta och Lisa har gjort egna torkställningar för just detta ändamålet. Till exempel en större glassburk där ett lagom stort hål har gjorts i locket så att formen kan hänga där och burken i sin tur ger stöd för locket. En nödvändighet då det tar flera timmar innan allt är klart. Det är även viktigt att se till att betongen kommer in i alla små utrymmen i de olika formerna och att skaka loss alla luftbubblorna.
Till sist återstår det mest kritiska, att få loss alltihop från formen utan några missöden.

Dom har även försökt att blanda färg i betongen men det blev inget bra alls utan nu målar dom sina alster med betongfärg i stället. Mera hållbart och det gör att föremålen kan stå utomhus i sort sett hela året. Rekommenderas dock att tas in under vintern. Föremål målade i akrylfärg kan dock stå ute hela året. Kan placeras var som helst både inne och ute med eller utan armeringsjärn eller ögla att hänga upp i. (

En betonggroda blev utvald till vinst i det lotteri som Birgitta och Lisa ordnat.

Birgitta visar vinstgrodan

Men innan dragningen skulle göras var det dags att ta för sig från de gedigna kakborden. Arbetsgruppen på Linden hade var och en på sitt sätt bidragit till det hela.
På ett av borden stod det uppdukat sju olika sorters kakor speciellt för diabetiker, allt bakat av Anki.

Kakbordet för diabetiker

Ett annat bord var dukat med det som var betydligt sötare än så

Det andra med betydligt sötare bakverk

Efter fikat fanns det möjlighet att göra inköp och det var det många som nappade på. Så blev det då dags för lottdragning och den lycklige vinnaren blev Kurt Svensson.

Birgitta med vinnaren Kurt Svensson

Vill man besöka Betongtöserna så har dom sitt säte i Gundrastorp och för det mesta är dom på plats där. Skulle där inte vara öppet så knacka bara på så öppnar dom opp. Det går även bra att ringa och bestämma tid, kan även följas via Instagram.

Från oss i Arbetsgruppen säger vi stort TACK till alla er som var där

Arbetsgruppen, saknas på bilden gör Marita som tyvärr inte kunde vara med denna gången.

 

Top