Erik hade taxi i Gundrastorp

Vid laglek i skolan fick Vittsjöpågarna ta hjälp av pågar från landsbygden för att komma upp i samma antal som pågarna från Gundrastorp var.

De första två årens skolgång var förlagd till lantbrukarhem innan skolan i Gundrastorp byggdes 1908. Dock var det en viss centralisering i skolan då undervisningen skedde vardera två månader per termin i Gundrastorp och Björstorp. Snickeriverkstaden var förlagt på lantbruket och bord var snickeriets specialitet. Bordsben skulle vara svarvade och det var vattenflödet i bäcken som beslutade när det var dags att svarva. Sommar och vinter var flödet minimalt men desto intensivare vår och höst då svarven fick gå för högvarv då också ett lager av svarvade detaljer fanns för kommande behov.

Tiden var dyrbar och det tog tid att åka till Ekholmens sågverk varför ett eget sågverk byggdes upp med drift från en mindre ångmaskin. Det förekom även en viss legosågning från industrin vid Winbergs gård.

År 1928 blev Gundrastorp stationsort för taxirörelse med Erik Winberg som chaufför och ägare till taxibilen. Körkort för automobil tog Erik två år tidigare. Och samtidigt som har köpte taxibilen klarade han även trafikkort som redan då erfordrades för yrkesmässig trafik. Då fanns ingen telefon i den stora byn men 1934 var det tio intresserade abonnenter som antecknade sig och fick erlägga en anslutningsavgift på tjugo kronor. Då blev det också behändigare att ringa efter taxi! Taxirörelsen fungerade till Andra Världskrigets utbrott med bensinrestriktioner och då såldes Gundrastorp taxibil till Kronan.

Intresse för skytte fanns redan som tolvåring då Erik tog sin första pokal. Med tiden blev ännu fler pokaler samt medaljer. Genom skytteintresset kom också intresset för jakt. I samband med skytterörelsen startades också en musikkår, Gundrastorps orkester. Till en början spelade Erik andra tenor men övergick sedan till althorn. Orkestern var verksam under året 1921 - 1925. På den tiden fanns även en sångkör i Gundrastorp.

Sedan Erik Winberg flyttat till Vittsjö tätort hade han moped och med denna eller cykel tog han sig ofta till sin barndomstrakter

Top