Skånelands flaggas dag

Idag den 15 juli firas den Skånska flaggans dag. Men är det helt rätt? Letar man i historiska skrifter beskrivs den röd- gula flaggan inte bara vara Skånes flagga utan en enande symbol för landskapen Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm. Det var också med undantag för Bornholm, de delar som vid freden i Roskilde 1658 permanent tillföll Sverige.

När den skånska flaggan 1993 registrerades så registrerade man även samma flagga under namnet Skånelands flagga. Detta var ett försök att göra den till en symbol för hela området Skåneland.

Verkligheten idag är att den den röd- gula flaggan används i mycket begränsad omfattning utanför Skåne. På Bornholm, används för övrigt en egen lokal röd-grön flagga.
Begreppet Skåneland återfinns i källor från 1600-talet och framåt. Det råder dock delade meningar om vilket geografiskt område man egentligen menade.
Den danske historikern Arild Huitfeldt använde termen Skaaneland 1603. Lundabiskopen Peder Winstrup använder Skaaneland 1658 i ett brev till kung Karl X Gustav. Även Carl von Linné använder Skaaneland på 1700-talet. Vissa beskriver att genombrottet för termens användning kom 1901 genom Martin och Lauritz Weibull. Dessa gav då ut en ”Historisk skrift för Skåneland”.
Skåne fick för övrigt sitt landskapsvapen i samband med Karl X Gustavs jordfästning 1660. Vid samma tillfälle fick även Blekinge och Halland sina landskapsvapen.
Den heraldiska symbolen för Skåne är ett griphuvud. Detta har över tiden förutom att vara Skånes landskapsvapen även ingått i Kristianstads läns vapen, Malmöhus läns vapen och ingår i dag i Skåne läns landskapsvapen.

Top