ASKGRAVLUND INVIGS I VITTSJÖ

VITTSJÖ. Efter lång tids väntan och önskemål är nu den nya askgravlunden färdig för invigning fredag den 2 november klockan 15. Redan då Södra kyrkogården vid Vittsjö kyrka planerades och invigdes 2005 fanns planer på en askgravlund. Planeringen har fortsatt och nu är anläggningen färdig för sitt ändamål med ljusbärare och belyst springvatten under dygnets mörka timmar.

Kyrkogårdsnämndens ordförande Bengt Arne Jönsson vid ingången till askgravlunden.

Den nya askgravlunden finns söder om tidigare minneslunden på Västra kyrkogården. Skillnaden mellan minneslund och askgravlund är att på minneslund gravsätts askurnan helt anonymt och inte ens anhöriga vet var urnan finns. På askgravlunden får anhöriga vara på plats när urnan gravsätts och dessutom kommer bronsplatta i storleken tolv x åtta centimeter att ange vilka som är gravsatta på denna plats.

Ett par gamla gravstenar där inte några anhöriga finns har slipats ner till en jämn och svart yta för anbringande av minnesplaketter för de gravsatta. Ingen plantering får ske på askgravlunden utan den jämna gräsytan som finns kommer att förbli sådan.
En grönskande häck runt den nya askgravlunden omger området. I centrum av den nya anläggningen finns en mindre uppbyggd terrass avsedd för minnesblomster och intill finns en ljusbärare avsedd för minnesljus samt planteringar. Endast vid själva gravsättningen får blommor läggas på själva gravplatsen. Vid ingången till askgravlunden kommer ett anslag som meddelar bestämmelser och regler för askgravlundens skötsel och brukande.
-Jag är helt nöjd med den nya askgravlunden som har varit ett önskemål en längre tid, säger Bengt Arne Jönsson.

Springvattnet vid askgravlunden är en symbol för stillhet och frid,

För anhöriga till avlidna blir det inget problem med gravskötsel och liknande då all sådan verksamhet sköts av kyrkans folk. Tack vare arbetsinsatser från anställda och frivilligt arbete har totala kostnaden för anläggningen stannat på 80 000 kronor.


Top