VALBORGSFIRANDET PÅ SKANSEN.

VITTSJÖ. Traditionsenligt arrangerade Wittsjö Hembygdsförening firandet av Valborg på Skansen i Vittsjö. Vädrets makter kunde varit lite mildare när nu publiken mötte upp. Tyvärr envisas våren med att fortsatt komma av sig. Ändå var det ett drygt hundratal vittsjöbor och gäster som hörsammat Hembygds-föreningens inbjudan.

Den varje år återkommande Bjärnums Manskör ställde givetvis upp med sexton, något åldrade, men likväl spänstiga och skönsångande herrar iförda fordom vita mössor. Med förfinad humor framför och kommenterar man de vårsånger publiken förväntar sig och uppskattar.

Sedan vårelden tänts och tagit fart övertog Bertil Nilsson scenen och höll ett vårtal som präglades av kunskap och kärlek till Göinge och dess olika byar. Bertil framhåller gärna hur väl livet i hembygden gestaltar sig. Han använder ofta uttrycket ”kulturorten” när han framför sin positiva uppfattning om Vittsjö. Den nöjda publiken lyssnade och applåderade de humorfyllda insticken i ett väldisponerat tal.

Nästa begivenhet var givetvis fyrverkeriet. Den yngsta delen av de tillkommande fick vänta en bra stund. Men när väl ”luntan” sattes till så brakade och sprakade det ordentligt i nästan en kvart. Så utdraget fyrverkeri har nog aldrig bjudits tidigare vid ett Valborgsfirande på Skansen i Vittsjö.

Trots den något bistra temperaturen så stannade många kvar en bra stund för att prata. Det är nog, trots allt, en mycket viktig del av upplevelsen – att träffa vänner och bekanta vid Valborg på Skansen. Då får man ”prata av sig” under trevliga förhållanden om än kvällskylan biter lite.

 

Top