Växtbytardag!

Vittsjö. För tredje året på rad anordnade LIONS i Vittsjö och Bjärnum växtbytardag. Idén för detta arrangemang kom från Per-Ola Turesson och Allan Nyberg och det är fortfarande dessa båda herrar som håller i det hela.

Per-Ola i samspråk med en kund.

Växterna man byter och säljer får LIONS från Växtia i Markaryd och från Växtmästaren i Osby samt från LIONS medlemmarnas egna trädgårdar. Tidigare år har man i Vittsjö hållit till på marknadsplatsen men det har känts lite ocentralt så i år valde man att på försök stå vid Bäckabro istället.

Per-Ola säger att det brukar vara en populär aktivitet, ifjor fick man in 4000:- som oavkortat går till välgörenhet. Intäkterna i år går till barndiabetes fonden.
När vi står och pratar kommer första kunden detta fast klockan inte hunnit slå 10:00. Det finns mycket att välja på, allt ifrån kryddväxter till perenner, höstblommor och vårblommor. Försäljaren själv är lite osäker på somliga växter men till sin hjälp har han sin kunniga hustru som får flika in när det blir för galet, men allting går att sälja med mördande reklam skrev ju Povel Ramel och så även blommor. Anne Kuylenstierna, en av de tidiga kunderna, menar att det kan ju till och med vara spännande att inte veta riktigt vad man köper med sig hem men hon väljer ändå det säkra före det osäkra och köper med sig växter med tydlig etikett.
Solens strålar värmer och glittrar fint i Vittsjösjön det är varmt att sälja växter. Cyklande kommer nästa kund med sig har hon en korg med inbytesväxter, hon hittar snabbt vad hon vill ha och cyklar nöjd vidare. Själv sätter jag mig i en varm bil och besöker försäljarna i Bjärnum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gunnel vid försäljningsplatsen i Bjärnum

Där står Gunnel Götesdotter och hon har hittat lite jordgubbsplantor att köpa med sig hem. Själv handlar jag på båda platserna, jag hittar både potatis, jordgubbar och smultron så nu hoppas jag bli självförsörjande i sommar….eller ja i alla fall få njuta av att ha lite egenproducerat.
Kan verkligen rekommendera alla att besöka växtbytardagen nästa år, själv fick jag mersmak en kul idé där dessutom intäkterna går till något bra!

Top