BURMA – ett land i världens blickpunkt.

VITTSJÖ. Burma, eller Myanmar på det egna språket, kallades förr även ”Asiens risskål”.

Då var det också ett land med stora risodlingar. Burma har 53 miljoner invånare i många olika etniska grupper. Religionen är buddism.

Kerstin Thånell visade på torsdagen ett mycket vackert bildspel för ett tjugofemtal åhörare på Träffpunkt Linden. Kerstin och maken Leif har samlat många bilder från två besök i landet.

Bilderna visar på ett mycket annorlunda liv mot vårt. Tillvaron formas i hög grad av floden, som flyter genom hela landet – nästan i mitten. Den är mycket grund men ger föda och är den vanligaste transportleden.
Under lång tid har livet varit svårt för burmeserna under militärens diktatur. Då har nog den starka religionen spelat en stor roll för överlevnaden. Under senare tid har det emellertid svängt till det bättre allteftersom man mer och mer övergår till en livsstil som närmar sig  demokratiska regler. Kerstin noterar att hon anar en förbättring under den korta tiden mellan de båda besöken. Den här förändringen till det bättre anar man när the Lay Aung San Sun Kyi har kunnat ta plats i landets ledning. Hennes stronga hållning har säkerligen bidragit  mycket till utvecklingen.

Det kan nog skrivas en hel del mer om det här otroligt vackra landet med de många vackra människorna. Här och nu noterar vi nog mest de spännande och vackra bilderna.

Top