126:e FESTEN MED HULTATORP SÖNDAGSSKOLA

HULTATORP. I den lilla ensligt belägna byn Hultatorp, i västra delen av Vittsjö socken samlades omkring 40 personer för att delta i den 126:e julfesten för ortens söndagsskola. För närvarande är det enbart sex elever i denna verksamhet som pågår i den gamla skolan som uppfördes 1908. Allmänna undervisningen vid skolan upphörde 1959 men söndagsskolan fortsätter.


Fem av eleverna i söndagsskolan under sitt julspel…

Detta år var det söndagsskolans elever som helt och hållet svarande för programmet utan medverkan från tillresande förkunnare. Under orgelmusik tände eleverna de stora ljusen i granen. Ljushållarna med päronliknande motvikt har troligen funnits sedan söndagsskolan började i Hultatorp skola 1908. Ett antal fotografier från söndagsskolan verksamhet pryder väggarna i den gamla skolsalen.

Efter de båda traditionella julpsalmerna lästes julevangeliet och eleverna i söndagsskolan började sitt egenkomponerade julspel med unison sång mellan varje mellanspel. Under Midnatt råder spelade Edit Olsson verkligen med i sången då hon trippade runt under ”tripp, trapp”. De tolv sångerna symboliserade varje spel av eleverna som agerade bra.
Erna Olsson läste upp ett gåvobrev där farbrors barnbarn till givaren i skoltomten, Rolf Wittesjö hade skänkt en summa kontanter till söndagsskolans verksamhet. En kort historik medföljde gåvobrevet.

Efter fikauppehåll följde en kort andakt inramat av psalmer. Bröderna Isak och Elias Olsson spelade var sitt musikstycke på saxofon och valthorn. Slutligen var det utdelning av jultidningar och förväntansfulla blickar riktades mot köksregionen; Blir det ingen gottepåse i år? Jodå, den kom och ivriga händer sökte efter godbitarna i påsen! Lärare i söndagsskolan är Erna Olsson, Inger Gustavsson och Sofia Olsson.


…medan Edit Olsson vaktade tomtelyktan på sin pall.

Top