SÖDRA:s SKOGSDAG GAV APTERINGSRÅD

RAMNSBERGA/BJÄRNUM. Långt ut i skogen färdades skogsägare och andra skogsmänniskor på bra skogsbilväg. Ärendet var att delta i skogsbolaget Södras information om bland annat slutavverkning.
Informationen var utplacerad på tre olika stationer och de närmare 150 besökare tog sig fram i avverkningsområdet. Information lämnades också på de krav som ställs på en farbar skogsbilväg.
Stor vikt lades på aptering av de olika träslagen.


BILD: Håkan Winqwist trea från vänster var informatör vid en station

På en station fanns Södra skogsinspektor Håkan Winqvists som framhöll att det var gyllene tillfälle att avverka nu då priserna på råvaran har stigit. För närvarande är det bra efterfrågan på timmer där minimimåttet har sänkts till 16 centimeter.
Winqvist betonade vidare att förutseende är en stor fördel och ett bra riktmärke. Avverkningsbar skog bör avverkas före kommande stormar. Beträffande insektsangrepp är en stor fördel att förebygga med avverkning med aktuella träd innan skadorna infaller. Sker avverkningen med förutseende och likaså apteringen är det bäddat för bra pris. På en station fanns en skördare som visade hur bästa resultat skulle uppnås vid apteringen. Förare av skördemaskin har också en stor och ansvarsfull uppgift att upptäcka och skona alla de fornlämningar som finns i skogarna.


Patrik Lindenbjer fanns på stationen där redogörelse lämnades om olika aptering. En felaktig sådan kan kosta förargliga slantar om felskär sker. En vinstgivande stock för timmer kan vid ovarsamhet klassas som massaved. Krokigt virke, rotskott och rotben kan lätt hamna i lägre klass om inte förutseende sker.

BILD Patrik Lindenbjer t v diskuterar med
Hans Magnusson om olika apteringar


Uppköparna har sina bestämmelser då det gäller klassning av virke och det är dessa som gäller. Sen kan det hända att sågindustrin inte har samma uppfattning. Beträffande massaved gäller 70 centimeter som högsta diameter men däremot kan drygt 60% röta tillåtas men det finns olika sorters röta. Även i detta läge är planeringen en god investering.

Informationen vid vägstationen sköttes av Andreas Arvidsson som gav klara besked om en skogsbilvägs utseende. Standarbredden 350 centimeter men i visa fall kan detta mått underskridas. Skisser visade även hur vändplan, vändslinga och vändficka skulle utföras för framkomlighet.
Sista stationen och även den första var utspisning där korv, kaffe, saft och tilltugg serverades.

Bild En ny grupp skogsfolk väntar på information
om svårigheterna med apteringen.

Top