SUTARE OCH BRAX VID METARTÄVLING

HÅRSJÖ. Metartävlingen vid Hårsjöns vasskyddade stränder blev nog inte vad arrangören Hästhult AIK hade räknat med. I år med rätt vindriktning från väster och sommarsol kom det enbart 14 fiskare med spö. En helt annorlunda resultat kom en metare med. Troligen en storskarv? Det är en av få fåglar av denna sort om påträffats i dessa delar av landet.

Metarna erhöll skjusservice med hjälp av detta fordon.

Metartävling var ämnet men vad är orsaken till att tidigare spöhållare uteblivit? Svaret uteblir. Väderleken var perfekt till mete men intresset var tämligen grumligt. Visst fanns det ett antal brax, mört samt en och annan abborre som fastnade på kroken och åkte upp på land. Sensationellt var det också en sutare som hämnade på landbacken.

Jörgen Lundberg visar upp sin fångst, ovanlig storlek vid mete.

Petra Henriksson från Hästhult AIK var prisutdelare och prissamlingen var lite över det vanliga. Elva priser delades ut till de 14 deltagarna! Flest gram fisk hade Sten Jönsson men 1 041 gram, på anda plats hamnade Måns Svensson med 915 gram och Jörgen Lundberg kom trea med 844 gram. Beträffande den döda fågeln intill strandkanten lär det vara en Storskarv. Gissningar förekom att det skulle vara en Storskrake. Hur som helst är båda sorterna aggressiva fiskare och knappast välkomna. Värstingen är Storskarven som normalt häckar i skärgården. På dessa platser ödelägger de all växtlighet på öar inom kort tidsrymd. En fridlyst men inte välkommen art.

Top