UNGDOMAR FRÅN TJERNOBYL KOM TILL FARSTORP KYRKA

FARSTORP. Kyrkan i Farstorp är ganska rymlig men bänkplatserna var fullsatta varför jourhavande präst Staffan Örneskans fick en stolplats i huvudgången. Även en fiolspelare fick sin plats i predikstolen.

Bild: Fyra av delegaterna i lägret sjön O store Gud, med sångledare Alona Astasheva t.v.

Orsaken var att sång- och musikgruppen från Tjernobyl kom på besök för andra gången med en konsert. Lägerchefen Rolf Tillman informerade om verksamheten med lägret i Broby som nu är inne på sitt 21:a år. Han var även kvällens konferencier.

tre fiolspelande ungdomar framförde en melodi.

Sångarna från det drabbade Tjernobyl började med sången: På läger i Broby, sjunget på Svenska. Gruppen fortsatte att med olika ljud illustrera den Svenska väderleken. Rapporten började med fågelkvitter och gökrop och fortsatte med regn och åskväder. Illustrationen avslutades med fågelkvitter. Ett ungt par träffades på läger i Broby 1996. Nu är de ett äkta par och framförde ytterligare sång.

De yngsta lägerdeltagarna sjöng med egen klockklämtning. Flera av lägerdeltagarna framförde solosång. Efter sången Man ska leva för varandra, som även sjöngs unisont skedde en unison bugning som tack för applåderna från besökarna.
På grund av viss omorganisation av lägervistelsen etablerades några av ledargruppen att vara behjälpliga med mathållningen. Inga negativa symtom har rapporterats!
På nästan ren Svenska sjöng fyra lägerdeltagare O store Gud, med fiol och piano som ackompanjatörer där sångledare Alona Astashevas fylliga röst lägrade sig i hela helgedomen.

Enda lediga platsen för denne fiolspelare var i predikstolen.

Flera solister med sång och fiol förhöjde stämningen. Kvällsandakten hölls av Staffan Örneskans med anknytning att alla ska leva för varandra. En av de aktivaste vid konserten var Inna Yeremeichuk som skötte pianomusiken med eller utan notblad!
En representant från Rotary överlämnade en check från flera organisationer på 13 000 kronor till lägervistelsen. Dessutom medverkade fyra unga lägerdeltagare med håv för upptagning av kollekt.

Ungdomarna visade upp den Ukrainska symbolen på sina kläder.

Efter en bönsång visade alla Ukrainsk barn upp ett rött hjärta som tack. Ungdomarna har även lärt det Svenska språket i Jesus älskar alla barn.
Efter visan ”Natti natti” rusade alla deltagarna ner i kyrkan för att personligen krama så många som möjligt med Natt natti-önskan.
Nästa konsert i närområdet blir i Verum kyrka fredag den 24:e juli klockan 19. Dessutom blev det avskedssoaré vid Broby Pappersbruk tisdag den 28:e klockan 19. Vid varje samling görs insamlingar för att täcka utgifterna på omkring 400 000 kronor för totala lägervistelsen.

Top