Känn Din Bygd- utfärd till Skogatorp

VITTSJÖ. Under de senaste två åren har Wittsjö Hembygdsförening återupptagit de på sin tid så populära Känn Din Bygd-utfärderna. I helgen var det dags igen och denna gång var Skogatorps mosse huvudmålet. Fortfarande finns långt ute på mossen en mäktig, 3-våningars betongbyggnad som minner om torvhanteringens storhetstid under Andra världskriget.

Sven-Bertil Johannesson, Lars Henningsson och Folke Davidsson hade mycket att berätta.

Kunnig färdledare var Sven-Bertil Johannesson, men också Folke Davidsson och Lars Henningsson hade mycket att berätta. Vi fick höra om hela det stora mosskomplex som köptes samman några år in på 1900-talet med Emmaljunga som centrum. I mitten av 1930-talet köpte professor Emil Jerlov loss cirka 300 tunnland av mossmarken i främst byarna Snärshult och Holmatorp och lanserade samtidigt namnet Skogatorp.  På 1940-talet pågick här en intensiv torvhantering som engagerade mycket arbetskraft av olika slag.
Lastbilar gick i skytteltrafik, men transporterna sköttes också med lok och vagnar på de många olika ”mossaspåren”,

Professorn var också en intresserad och kunnig amatörastronom. Uppe på betongbyggnadens tak hade han låtit uppföra ett kupolformat observatorium, där taket kunde dras undan.

Några modiga högst upp vid professorns observatorium.

Här långt ute på mossen lär Emil Jerlov ha tillbringat åtskilliga nattliga timmar bakom sina stjärnkikare. Vi fick också höra flera berättelser om professorns svåger, Frijof Nilsson Piraten, som periodvis vistades på Skogatorp.

Känn Din Bygd-utfärden fortsatte sen till en gårdsruin i Emmaljunga strax väster om järnvägen. Gården ägdes på sin tid av en något originell bonde som hette Per Evald.

Sven-Bertil Johannesson berättar vid Per Evalds gårdsruin.

Gårdsbyggnaderna totalförstördes vid en brand 1936, men nya byggnader uppfördes ett par hundra meter bort. Per Evald hade ofta svårt att hinna skörda i tid och i klädseln ingick nästan alltid oljerock, stövlar och keps. Per Evald blev 1961 påkörd och omkom vid en olycka ute på landsvägen.

Nästa Känn Din Bygd-utfärd kommer att arrangeras söndag 6 september med samling vid Vittsjö kyrkas parkering kl 14. 

Top