MÄSSBOK BLEV TÄTNINGSREMSOR !

VITTSJÖ. Vandalerna som vandaliserade kyrka i Vittsjö i augusti månad 1988 var upphovet till märkliga fynd i den skadade altaruppsatsen. Utöver gömda målningar fanns även tätningsremsor i de torrsprickor som uppstått. Nu var det inga vanliga tätningsremsor som fanns utan värdefulla dokument, Graduale Lundense från en mässbok på 1300-talet.

Mässboken som blev Tätningsremsor. Bild från upptäckten 1989.

Vandalerna orsakade stor förödelse i kyrkan då de angrep det som de kunde bryta loss. Krucifixet revs ner och altaret skadades. Vid restaurering av det misshandlade altaret upptäcktes tätningsremsor som först analyserades som pergament men vid ytterligare analyser konstaterades att dessa remsor var av skinn. Alla remsor som återfanns i Vittsjö var av samma skinn från en kalv.

Det som kom att kallas tätningsremsor vid torrspricker i altaret var i själva verket delar av en mässbok från 1300-talet. Mässboken var skrivet för hand på latin och med enbart gemena bokstäver. Begynnelsebokstäverna har dock utsmyckats mer med delvis färglagda avsnitt. Altaret uppfördes om kring 1590 och sannolikt upptäcktes torrsprickorna några år senare. Kanske är det så att denna mässbok har funnits i Vittsjö kyrka sedan 1300-talet men mässboken upphörde vid reformationen på 1500-talet. Troligen är det några munkar från något kloster i Skåne, Herrevad som exempel som skrivit ner texterna.

Texterna på Graduale Lundens är bland annat från 27:e psalmen i Psaltaren och dessa psalmer sjöngs från Pingsthelgen och fram till sjunde söndagen efter Trefaldighet. Det var främst i klostren och domkyrkorna som Garduale Lundense tillämpades. Prästerna i andra kyrkor använde så kallat missala, den handbok sm innehåller mässans ritual.
De flesta texterna i Graduale kommer från avsnitt i Psaltaren. Ett avsnitt kommer från Johannes evangelium och ett kommer från Apostlagärningarna. Anmärkningsvärt är att Tredje dag Pingst firandes på 1500-talet.

Originalen av det upptäckta Graduale Lundense i Vittsjö kyrka förvaras i Lund medan kopior av de sensationella fynden finns i Vittsjö.

Sannolikt hade inte tätningsremsorna/ Graduuale upptäcktes om inte vandalerna har varit på plats där de förstörde, skadade och vandaliserade helgedomen. Inget ont...

Top