Känn Din Bygd-utfärd till Hästhult

VITTSJÖ. I söndags arrangerade Wittsjö Hembygdsförening årets andra "Känn Din Bygd"-utfärd och denna gång stod byn Hästhult i fokus.

"Känn Din Bygd"-deltagare på Kämpavången i Hästhult.

De cirka 25 deltagarna fick vara med om en tidsresa från avlägsen forntid och ända fram till idag.

Bengt Svensson i berättartagen.

Vid första stoppet berättade Bengt Svensson om sågverket Gussiwood som grundades av familjen Svensson 1963. Bengt har varit djupt involverad i företaget ända sen starten, men numera är det sonen Christian som basar för driften. Företaget sysselsätter idag 13 personer och i stort sett dagligen kommer det långtradare och hämtar trävaror för såväl den inhemska marknaden som export.

Bengt informerade också om Hästhults AIK, som bildades 1967 och som betytt mycket för den sociala gemenskapen ute i byarna. Med lite blandade resultat har klubben haft lag i seriesystemet både i fotboll och hockeybockey. De största framgångarna har skördats i skidåkning där klubben ett år hade hela 32 åkare i Vasaloppet.


Efter en kort promenad besöktes därefter den skogsbacke, där ett par stenarbetare från Röke socken på 1920-talet sägs ha hittat en silverskatt. Skatten lär ha bestått av mynt från dansk tid och upphittarna ska ha försålt alltsammans i Danmark. Under Horns krig 1644 brände svenska soldater ner alla tre gårdarna i Hästhults by.

Vi stannade också vid en stenåldersboplats mitt i byn och tittade på några av fynden. Boplatsen låg på sin tid i strandkanten på Hästhultasjön, som tyvärr försvann i samband med ett sjösänkningsprojekt på 1890-talet.

Nästa stopp gjordes vid Anders Svenssons gård. Här gav Marianne Svensson imponerande information om mjölkproduktion av idag, där nästan allt är datastyrt och mekaniserat.

Marianne Svensson informerar om modern mjölkproduktion.

Vi fick även göra ett kort besök inne i det ultramoderna stallet och se de båda mjölkrobotarna i funktion.

Utfärden avslutades uppe på Kämpavången med fika i gröngräset. Här bodde på sin tid timmerhuggaren Ola Kämpe i en liten torpstuga med sin stora familj.

Ola Kämpe på sin 100-årsdag. (vykort)

Ola firade i mars 1903 sin hundraårsdag på torpet och var sannolikt den förste i socknen som uppnådde denna aktningsvärda ålder. Information lämnades också om det militära indelningsverket, några av Vittsjös många ryttare samt om den så kallade Kämpesläkten.

Nästa arrangemang i Wittsjö Hembygdsförenings regi är husförhör i Hultatorps skola måndag 14 september kl 19. 

Top