KAPELL OCH KYRKOR BESÖKTES VID KYRKRESA

VITTSJÖ. Tänk att få vakna tidig en morgon, ljöd i församlingshemmet i Hallaryd en tidig förmiddag. Det var Maj-Britt Hansson, Hallaryd och Karin Persson, Hamneda som med sång välkomnade församlingsbor från Vittsjö och Verum.

Maj-Britt Hansson och Karin Persson sjöng och underhöll i Hallaryd.

Första delmål i kyrkresan var just Hallaryd där värdparet Viveca och Thord Johansson serverade förmiddagsfika till de 27 besökarna i församlingshemmet.
Maj-Britt Hansson och Karin Persson fortsatte med ”Blommor i dikesrenen” och andra kända låtar. Kyrkoherde Stefan Sträng var kunnig ciceron i Hallaryd samt övriga platser som resenärerna besökte. Han berättade bland annat om den Ralsons stora målning med motiv som gestaltade bygden. En nyhet som kanske var okänd för de flesta var att Ralson var född Larsson men kastade om dessa bokstäver och fick fram sitt konstnärliga namn!

Stefan Sträng berättade om kyrkliga verksamheten i Göteryd.

Stefan Sträng berättade även om bygden och församlingshemmet som varit både skola och banklokal. För övrigt hade Karin Persson varit både elev och lärare i denna skola. Befolkningen i församlingen minskar liksom hos övriga församlingar. Efter information i kyrkan fortsatte färden vidare till Emanuelskapellet i Ängaholm, mellan Hallaryd och Göteryd.

Detta kapell byggdes 1890-1895 av metodister då detta samfund hade tämligen stor anslutning i orten på sin tid. Byggnaden är uppförd i Engelsk stil och saknar traditionell kyrkklocka. Gudstjänst hålls i detta kapell under sommartiden med kyrkkaffe på gröngräset. Detta kapell är inte vigt till Svenska kyrkan och det ställde till problem då ett ungt par ville ha sin vigsel i kapellet.

Besökarna i kyrkresan lyssnar med intresse till kyrklig information

Färden fortsatte enligt planering till Göteryd. I kyrkan var det även här Stefan Svärd som berättade om ”Smålands Norrland”. Denna beskrivning grundade sig på befolkningen i församlingen hade under mer än ett sekel minskat från fyra tusen till cirka ett tusen församlingsbor! Kyrkan i Göteryd byggdes på 1800 talet men vid invigningen var helgedomen inte byggt färdig. Slutligen blev helgedomen färdig. Under senare tid hade det varit diskussion angående färgsättningen i kyrkan. Den stora altartavlan hade kyrkliga symboler men även kända personer i bygden har infogats i lärljungaskaran.
Resenärerna uppskattade planeringen av resan och samling skedde till gemensam måltid i skuggan av en golfbana.


Top