101:a AUKTIONEN GAV DRYGT 14 000 KRONOR

HULTATORP/VITTSJÖ. Första syföreningsauktionen för Hultatorp syförening hölls den 6 mars år 1915. Den senaste auktionen hölls den 9 oktober 2015. Det blev alltså den 101:a syföreningsauktionen för Hultatorp syförening som förrättades av Lennart Arvidsson, Örkelljunga. Intäkterna från den 101:a försäljningen uppgick till 14 200 kronor.

Aptiten var välsmakande och god stämning rådde vid ett av kaffeborden i Hultatorp.

Vid de första auktionerna var det sex månaders betalningsanstånd. Numera betalas ofta inköpta alster vid försäljningens slut. Något år efter bildandet var det en köpare som inte kunde betala för inköpet. Trots påstötningar hände inget. Efter 30 års skuld fick inköparen utföra arbete som betalning för skulden. (I dag skulle det kanske kallas samhällstjänst!).
Sannolikt var det Botilda Jönsson i Mörkhult som var den drivande kraften för bildandet av en syförening. Hon hade god hjälp av lärarinnan Karin Bengtsson. De första åren var Botildas broder Jacob Lindhé auktionsropare. Under de gångna åren har det varit flera olika utropare.
Vid syföreningens början och några årtionden framåt var medlemsantalet omkring 20 kvinnor. Landsbygdens avfolkning och stigande ålderskurva är orsaken till minskat antal aktiva i föreningen.

Vid årets auktion kom det omkring 40 besökare. Det var en trogen skara som brukar komma år efter år men det var även de som kom tillbaka till ”sin” gamla skola och några besökare färdades ett 20 tal mil för att besöka skolan.Vid försäljningen var det Lennart Arvidsson som inledde med solo till gitarrspel. Då hade besökarna tillfälle att sjunga med i refrängen.

Lennart Arvidsson både spelade, sjöng och höll auktion.

I andakten berättade han bland annat om änglar i bibeln med viss anknytning till kommande älgjakt! Efter fika i den gamla skolsalen började försäljningen av tillverkade och skänkta alster. Ett par besökande unga flickor agerade som flitiga springflickor med varorna utburna till köparna.

En broderad duk för 400 kronor, förkläden för 300 kronor och stenugnsbakat bröd för drygt två hundralappar är ett smakprov på utbudet bland varorna. I övrigt fanns andra bakverk, hemmaproducerad sylt i olika ämnen samt saft i varierade mängd och utförande. Det fanns både ätbart och njutbart i sortimentet.

Syföreningen är helt neutral varför inkomna medel fördelas till olika missionsändamål. Planeringen för nästa års syföreningsauktion tar sin början i god tid före den dagen. På Juldagen blir det söndagsskolans 128:e söndagsskoljulfest i den gamla skolan.

Top