VI FICK HÖRA BERÄTTELSEN OM SNODDAS

VITTSJÖ. Kent Bernby, musikant och berättare, underhöll ett fyrtiotal SPF:are och PROare vid det ordinarie månadsmötet onsdagen den 14 oktober.

Han berättade och sjöng om sitt nära samarbete med Snoddas. Han var legendens ackompanjatör och följde honom under många år. Det blev ett musikaliskt möte med en mycket välsjungande musikant. Några PROare hade hörsammat inbjudan till mötet.

Månadsmötet blev lite längre än brukligt. Efter en kort balansövning med rörelser för att minska fallrisken var det Kents tur att ta över. Han fångade snabbt vår uppmärksamhet med att berätta hur timmerflottaren Gösta Nordgren blev en känd Snoddas. Han föddes i Arbrå 1926. Han var son till fiskhandlaren Kalle Nordgren även kallad ”Gummi-Kalle”. Det namnet fick han eftersom han i sitt sortiment tillhandahöll kondomer. Sonen Gösta, som ofta följde med pappan på hans försäljningsturer, fick snabbt namnet ”Gummisnodden”. Det blev så  småningom bara Snoddas.

Gösta Nordgren var flottaren som blev en älskad och efterfrågad sångartist på en timme ungefär. Det hände i Lennart Hylands populära radioprogram ”Karusellen” som Radiotjänst sände lördagen 26/1 1952.

Det var ett program som återkom under en lång rad lördagar.  Det var i början på femtiotalet. Han blev omgående Snoddas för hela svenska folket. Många som lyssnade den gången minns det mycket väl. Tyvärr så fick Snoddas inte leva så länge. Han gick hastigt bort 1981 bara femtiofyra år gammal.

Snoddas var vid premiären i Stockholm för att spela en bandymatch med sitt lag Bollnäs GIF. Lennart Hyland visste att han var en naturbegåvad sångare, som gärna framförde en melodi kallad ”Flottarkärlek” och bjöd in honom till sitt program.

På fråga om Snoddas ville framföra ”sin” melodi blev svaret. ”Om du törs”. Han sjöng sin melodi. Det blev ett otroligt bifall från hela svenska folket. Snoddas reste därefter land och rike kring och sjöng sin repertoar. Men han kom aldrig undan utan att ha sjungit premiärlåten ”Haderian Hadera”, som blev det namn alla benämnde sången Flottarkärlek med.

Många av de yngre generationerna känner troligen inte till Snoddas än mindre hans kända melodi ”Haderian Hadera”. Den och liknande melodier får vi tyvärr höra alltför sällan i P4:s skvalradio.

Top