”GAMLA” VITTSJÖ BELYSTES AV BO ANDERSSON

VITTSJÖ. Traditionen bjuder att en kombinerad hemvändar- och hembygdsdag hålls i kyrkan. Så var det även detta år. Gästande medverkande var tidigare Vittsjöynglingen Bo Andersson, numera en man i sina bästa år. Bo Andersson, bor numera i Limhamn. Han berättade om sina minnen från Vittsjö under 1950 och 1960 talen. Hembygdsföreningens sånggrupp medverkade. På plats fanns även musikern och solisten Marie Bengtsson som hyllades i kyrkan på sin födelsedag!

Sång- och musikgruppen sjöng i kyrkan

Första samlingen blev i kyrkans museum med visning och information mellan de två klockringningarna. I pausen var det kyrkfika ute på kyrkbacken intill där den gamla klockstapeln haft sin placering. Samlingen fortsatte i kyrkan där Carl-Olof Danielsson höll gudstjänsten. Vid Triumfbågen fanns sångare och musiker som underhöll med flera sånger. Vid ytterligare tillfällen under gudstjänsten framträdde gruppen och från predikstolen hyllades sångaren och musikern på sin födelsedag. Postludium utfördes av Marie Bengtsson som sångsolist medan Boel och Malin Bengtsson svarade för musiken.

Gemytlig stämning rådde vid bordet med äggakaga.



Lika gemytligt och trevligt var det vid detta bord.

I församlingshemmet bjöds det traditionsenligt på ”äggakaga” med sylt samt kaffe med ”kaga”.

Bo Andersson, son till framlidne åkaren Sten Andersson, berättade om några av sina minnen från sin barndoms Vittsjö. En av de första upplevelserna som fastnat var som passagerare i flygplan som landade och startade från Vittsjön. Då var Bo 4,5 år när han fick se sin bygd från ovan. Det kliade i det ungdomliga sinnet då Bo läste inför konfirmationen när idolen ”Snoddas” skulle gästa nöjesplatsen i Vittsjö 1960. Under lästiden var eleverna förbjudna att besöka något världsligt nöje. Men utanför nöjesområdet fanns en kulle och där samlades läsbarnen. Där kunde de både se och höra ”Snoddas”! Någon reprimand lär det inte blivit av detta gränsfall!

Bo Andersson berättade om ett ”gränsfall”.

Vid något tillfälle, berättade Bo med viss stolthet att han varit sångartist vid en släktträff då han sjöng både ”Barndomshemmet” och ”Flottarkärlek”. Han fick som ersättning en stor sedel av en Amerikan som gästade träffen. Denna sedel blev grundplåten till en helt ny herrcykel inköpt för egna penningar.

Han berättade vidare om sina mer eller mindre nära kontakter med olika idoler. Även ”Syster Hulda” kom med i minnesbilderna. Hon kände sin begränsning följt av läkarbesök och sjukhusvistelse. En viss förnedring hände i samband med hemresan till Vittsjö. Ett buskage blev räddningen! Det blev många intressanta minnen som flera av åhörarna kunde verifiera.

Ingegerd Nilsson som var ansvarig för programmet vid denna dag delade ut blomster till medverkande. Dessutom hyllades födelsedagsfiraren ytterligare med sång och leve. En populär hemvändarträff var till ända. Även för flera av besökarna som kom långväga för att återknyta bekantskapen med minnen från tidigare upplevelse.

Bo Andersson träffade ungdomsvännen Karl-Johan Tyrberg.

Top