FIKA MED CAFÈSKYLT I VERUM

VERUM. Både parkeringsplats och församlingshemmet i Verum var fullsatt. Gravsmyckare kom från orten men också längre ifrån för att smycka sina anhörigas gravplats. Traditionen bjuder att när det är samling i Verum, då kommer besökarna. Efter utförd ansning och tändande av ljus på gravplatserna var det nära till upplysta fikalokalen.

BILD: Stig Kristensson, Hässleholm vid sin farbrors gravplats. Tidigare hade han smyckat sina föräldrars gravvård.

Den gamla caféskylten visade till nya caféet.

Den gamla skylten ”Cafe” från den tiden då det fanns café i Verum, fanns utanför församlingshemmet. Efter passerandet av skylten var det endast ett par steg in salen. Där fanns medlemmar från kyrkliga syföreningen som värdar i den för dagen ordnade cafélokalen. Alla blev välkomnade till träffen och kakbordet med handhälsning.

Trångt var det i salen men plats bereddes åt alla besökare fast även den lilla salen fick tidvis tas i anspråk. En bit över etthundra besökare var kaffesugna och lika sugna på servitörernas handgjorda bakverk. Dit kom besökare som kanske inte träffats på ett års tid. Då var det naturligtvis många samtalsämnen som ventilerades. Den inofficiella hemvändardagen har blivit tradition som officiella hemvändardagen.

På plats vid fikabordet fanns Bertil Sturesson och Håkan Håkansson.

Efter hand påfylldes kakfaten och det blev påspädning i kaffekopparna. Samtalet mellan grannarna fyllde hela lokalen, mestadels med oklanderlig Verumsdialekt. Hemvändarna kunde återvända till hemorten, belåtna med ansningen av gravplatserna och den gemytliga samlingen i ”cafélokalen”, församlingshemmet.

Top