Bredband i Västersocken klart tack vare bybornas initiativ

HÅGNARP. Projektet som drivits för att förse invånarna i Västersocken (Byarna väster om Bjärnum) med ett fibernät har nu färdigställts.

Projektet startade 2012 och blev klart nu i oktober 2015.
Med Hågnarp som utgångspunkt för nätet har vi ett fibernät som sträcker sig till Bjärnum (Åkarp), Mala (Myreholm), Hörja (Hillarps kvarn), Röke (Önnarp) och Vittsjö (Kvidala och Porrarp).

Anledningen till att vi hade funderingar på att bygga ett fibernät var att Telia hade meddelat att telestationen i Hågnarp skulle läggas ner och efterhand som kopparnätet gick sönder kom inga lagningar att ske. Mobiltäckningen är dålig i området och många ville kunna använda internet.

Telia hade sedan tidigare dragit fram fiber till sin telestation i Hågnarp och Tele 2 hade byggt en egen telestation vid sidan om Telias station samt även dragit fram fiber till sin station.
Vi anslöt inte till någon av dessa utan grävde ner fiber till en förbindelse som går mellan Hörja och Röke. Vi fick bättre avtal för leverans på detta viset.

•    Vi bildade en ekonomisk förening i maj 2012
•    Kontakt med SKÅNET, Kommunen och Länsstyrelsen.
•    Informationsmöte och intresseanmälningar
•    Projektering
•    Kostnadsberäkning budget 5 132 000 kr exkl moms
•    Anmälan om anslutning
•    Ansökan om bidrag från Länsstyrelsen, Jordbruksverket, PTS och Kommunen
•    Upphandling. Offentlig upphandling
•    Momsregistrering, skatteverket

Projektet har upphandlats i tre separata upphandlingar.

1.    Kanalisation. Grävning och nedläggning av slang för fiberkabel mellan Noden i Hågnarp och till varje fastighet har genomförts. Totalt har 37000 m slang för fiber har grävts ned.
2.    Fiberinstallation. Inblåsning av fiber i kanalisationen, inkoppling i NOD och i fastigheterna via en mediaomvandlare, utrustning för ett fungerande nät har installerats. Totalt 42000 m fiber har dragits.
3.    Kommunikationsoperatör. Leverantör av programvara mm har upphandlats.
4.    Nätet är öppet, så var och en kan välja fritt vad man vill ha för utbud.
5.    Föreningen fick ett förslag på paketlösning med TV, Telefoni och Bredband som 56 av de 64 medlemmarna har valt: 339:- / månad + en serviceavgift på 61:-/mån.
Föreningen har beviljats bidrag från Länsstyrelsen, Jordbruksverket, PTS och Hässleholms kommun.

Den totala kostnaden för projektet har hamnat på ca: 5 130 000 kr exkl. moms
Dessutom har det lagts ned ca: 3300 timmar i form av ideellt arbete (3300*500=1650000) + insats på 960000kr) 2,6 mkr. 2,6/64=40 000kr
Totalt är 64 fastigheter anslutna till fibernätet.

Bakgrunden till att föreningen vill skapa möjligheten till en säkrare telekommunikation är Telias dåliga intresse för att behålla det befintliga telefonnätet ute på landsbygden. Som alla har sett och upplevt har det vid varje tillfälle som det stormat uppstått stora problem när teleledningarna har blåst ner. På vissa orter har det till och med blivit så att man plockat ned ledningarna som går fram till husen och man har helt fått förlita sig på mobil telefoni.

Om vi skall få ungdomar att flytta ut och bosätta sig på landsbygden måste vi själva engagera oss och när det gäller kommunikationer kan vi göra det genom att ansluta oss till fibernätet. Med nedgrävd fiber får vi ett bredband av högsta klass.

Ingvar Olsson, en av de drivande krafterna för bredbandet i Västersocken.

Allt fler ute på landsbygden är genom trygghetslarm beroende av en fast telefonförbindelse för att kunna bo kvar och denna möjlighet vill vi gärna ha kvar.
Med ett nedgrävt fibernät uppnår man en säker telefonförbindelse och man får en uppkoppling till internet som uppfyller de krav som man med dagens teknik kan begära dessutom får man en störningsfri TV mottagning genom fiberkabeln.

Top