EMMALJUNGA FÖRSAMLINGSHEM FIRAR

EMMALJUNGA. 80 år och två dagar fyller Emmaljunga församlingshem den 26 november 2015. Jubileet firas i samband med gåvoauktion till förmån för den kyrkliga byggnaden på torsdag den 26 november klockan 18.

Emmaljunga församlingshem är 80 år i dagarna.

År 1927 bildades Emmaljunga kyrkliga arbetsförening med syfte att samla in kontanter till ett församlingshem. Denna förening upplöstes för några år sedan. Numera är det församlingshemmets vaktmästare Karin Blank som är ”verkställande” för verksamheten sedan fastigheten övergått i församlingens ägo.

Redan år 1927 började diskussion och planering för uppförande av ett församlingshem. Då ”jagade” biskop Rodhe ut komminister Bruno Fredlund till byarna utanför centrala Vittsjö! Verksamheten borde utvidgas. Han hamnade i Emmaljunga. Gudstjänster hade då sedan några år tillbaka hållits i skolan. Inför gudstjänsterna bars det hemmasnickrade altaret in från vedboden och ut igen efter gudstjänsten. Dåvarande komministern Bruno Fredlund var den drivande kraften för uppförande av ett församlingshem i Emmaljunga.

Efter många och stora insatser från intresserade i Emmaljunga stod församlingshemmet klart för invigning den 24 november 1935. Totala kostnaden för bykyrkan med inventarier uppgick till 11 500 kronor. Så många pengar fanns inte tillgängliga varför 5 000 kronor upplånades. Invigningen av bykyrkan förrättade av biskop Rodhe med assistans av prästerna A B Andreasson, Gunnar Celander, Bruno Fredlund, Sam Olivius och Hedenrud, Visseltofta.
Verksamheten i Emmaljunga intensifierades sedan församlingshemmet kom på plats. Kyrkliga arbetsföreningen var i aktiv verksamhet och årligen hölls syföreningsauktioner till förmån för församlingshemmet. Efter hand började denna verksamhet trappas ner då idealisterna blev äldre och viss avflyttning skedde. Arbetsföreningen upphörde för några år sedan och i september månad 2015 blev det Vittsjö församling som hade ansvaret för Emmaljunga församlingshem.

Karin Blank är allt i allo för församlingshemmet i Emmaljunga.

Framöver är det avsikten att gåvoauktioner fortfarande skall hållas. Intäkterna från denna försäljning skall komma församlingshemmets inventarier tillgodo. Ständigt behövs det förbättringar och förnyelse och dessa skall bekostas av gåvoförsäljningarna. Numera är det aktiva Karin Blank som verkar för att allt skall fungera tillfredsställande vid olika samlingar. Fortfarande finns det ideella krafter som verkar för församlingshemmet. Tidigt i våras var det Egon Johansson som tillverkade samt monterade upp ett nytt kors på bykyrkan. Det finns olika grupper som arbetar för församlingshemmet bland annat förläggs föreningssammankomster till bykyrkan.

Emma Ljung välkomnar till Emmaljunga.

Emmaljunga församlingshem har kommit för att stanna. Anläggningen har ett stort behov att fylla för att hålla både kyrkan och bygden levande.

Top