JULSTUGA MED MUSIK OCH JULBOCK

VITTSJÖ. Julstugan i museet vid Verumsvägen har pågått närmare 20 år. I år var det åter dags att slå upp dörrarna till den gamla skolan med lärarbostad. Under tidigare år har det varit Mona Svensson som haft ansvaret för arrangemanget. Men hon finns tyvärr inte mer. Kommittén för arrangemanget har dock fortsatt i Monas anda.

Unga bagare får viss hjälp av Pernilla vid förberedelserna.

Redan vid ingången slog doften an på vad som var på gång. Pernilla Svensson hade samlat unga deltagare som handskades med pepparkaksdegen. Slutligen blev det uttagning av olika modeller som åkte vidare för gräddning i ugnen. Under flera år visades även stöpning av ljus men denna aktivitet har utgått. Allt för många sammanslutningar har slagit in på detta gamla ädla hantverk.

Kvartetten som underhöll vid julstugan

I ett hörn fanns den smyckade julgranen som spred stämning och småljuspunkter. I ett annat hörn fanns Boel och hennes grebbor Malin och Marie samt Gunnar Olofsson som spelade julmelodier. Detta inslag bidrog till tanken att den stora ljusets högtid närmade sig. En glimt av hemvändardag kunde beskådas på ett par platser.

Både unga och äldre kom till julstugan och kunde tänka tillbaka på fordom dagar.

Olika pyssel och hantverk visades med delvis arbetande hantverkare i den gamla skolsalen. Under en stund visades också knyppling. Flera försäljare av lotter frestade med fina vinster där en vinst var den granrisklädda julbocken utanför entrén.

Samling vid kaffeborden med antikviteter på väggarna.

Sittplatserna vid kaffeborden i den gamla lärarbostaden utnyttjades flitigt. Kökspersonalen var sysselsatta med bryggande av kaffe samt påfyllning av kakfaten. De utställda föremålen som tillhör museets vanliga samlingar fanns tillgängliga för beskådning.
De 80 besökarna hade nog en angenäm och trevlig vistelse i julstugan i Vittsjö.

Top