BENGT I HÅRSJÖ BLEV SKÅNEMÄSTARE OCH 5:a I SVERIGE

HÅRSJÖ. Bengt i Hårsjö kom på femte plats i Sverige och dessutom blev han SkåneMästare. Under 20 år har Bengt Jönsson deltagit i BÖRS-SM. I år slog del till ordentligt bland 5 600 tävlande i hela landet. På de satsade 5 000 kronor blev det under sju månader då tävlingen pågick, en summa på 12 700 kronor. Dessa pengar är Bengt Jönssons och dessutom får han en prissumma på 15 000 kronor.

Varje nummer av DI studeras noggrant och anteckningar förs lika noga av Bengt.

Från hela Skåne var det endast en handfull aktiepersoner som deltog bland de 30 bästa. Huvuddelen av tävlande kom från området kring Stockholm. Bengt är lite grann besviken. Hade han satsat på ett annat börspapper hade han kommit på första plats! Men, det hade kanske även ettan gjort? Men det är inte fy skam att komma femma och därtill bli SkåneMästare!

De allra första aktierna som Bengt förvärvade var vid hans arbete i den omtalade ”Bolmentunneln” för 40 år sen. Han och andra anställda fick då erbjudande att köpa aktier i företaget. Likviden för köpta aktier drogs på månadslönen och snart var Bengt ägare till dessa aktier. Ytterligare förmåner om köp av andra papper nappade Bengt på.
Det var då det liksom tände, säger Bengt.

Han blev prenumerant på Dagens Industri och efter hand blev studierna i denna börstidning allt mer omfattade. Jag läste och antecknade aktuella kurser dag efter dag och kunde på detta sätt följa utvecklingen, berättare Bengt.

Bengt tänker tillbaka på inbjudan till BörsSM.

Troligen var det denna studie som var avgörande att satsa 500 kronor vardera på nio aktieposter. Studierna gav det resultatet att Bengt bland de nio aktierna valde Fingerprint som gav 4 163 kronor på de satsade 500 kronorna. Mindre lyckad satsning av på Aktive Biotech som gav 194 kronor på de satsade 500 spännen. Det är en hel vetenskap att följa utvecklingen på aktiebörsen.

Pensionärsledighet är helt främmande för Bengt. Han är skogsägare och nästan dagligen är han sysselsatt med denna gärning. Det är endast intensivt oväder som förmår honom att stanna inom hemmets väggar där makan Gunnel håller varmt. Dessutom får han lagad mat vid middagstid. Detta till skillnad från skogsarbetet där det inmundigas kaffe och mackor!

SÅLDE FONDER- KÖPTE BIL
Det är aktier som gäller och absolut inte någon sparande i fonder. Bengt blev trött på fonder där administrationen tärde på kapitalet.
Jag sålde alla fondernas kapital och köpte en bil stället, berättar Bengt.
En vecka före tävlingens slut befann sig Bengt på sjätte plats i landet men på några dagar svängde börsen och Bengt hamnade på hedersam femte plats! Bengt hoppas nu att den erhållna summa på 15 000 kronor inte är skattepliktig!

Kanske är tankarna på gång inför nästa SM. Bengt spanar genom köksfönstret.

I februari månad är Bengt bjuden till Stockholm för prisutdelning. Det skall bli en helkväll i huvudstaden med prisutdelning och middagsbjudning med underhållning. Hustru Gunnel är inte bjuden men något annat intressant i den stora staden kan bli möjligt.
Något BörsSM blir det inte nästa år med nästa år igen blir det ny tävling med lite annorlunda bestämmelser.

Top