Det är något speciellt med Verum

VERUM. I år saknades möjligen snön, men allt annat fanns på plats. Molnen skingrades något för att släppa genom lite av månens strålar, kanske för att bidra till att höja stämningen vid denna tidiga Julotta i Verum.

alt

-Ja, vill du uppleva en känsla av gammal genuin tradition, då skall du definitivt besöka Julottan i Verums kyrka. Du möts tidigt av marschaller som kantar vägen upp mot kyrkan, troligen flera hundra. Det fladdrande ljuset från dessa vägvisare ger redan här en speciell stämning i den tidiga morgontimmen. Du blir därefter fortsatt ledd av levande ljus ända in i kyrkan.

alt

På plats inne i kyrkan upptäcker du att de stora ljuskronorna i taket också bär levande ljus. Även utmed samtliga bänkrader finns stearinljus i speciella hållare. Atmosfären av alla dessa levande ljus i den tidiga morgonstunden ger en mäktig känsla. Lite som det kanske var förr i världen, då våra förfäder besökte sin Julotta.

Då klockan närmar sig sex på morgonen inträder ett troligen angenämt problem för kyrkans värdar. Kanske inte lika trevligt för de sist anlända. Det finns inte fler sittplatser, kyrkan är redan helt fylld av Verumsbor och av alla tillresta besökare. Nödlösningar tas till av de rutinerade kyrkovärdarna.

Klockan sex hörs kyrkans klockor ljuda över den ännu av natten mörka Verumsbygden. Då klockornas ljud sakta ebbat ut, startar dagens andakt. Det är pastoratets nye komminister Stefan Dahlström som håller i dagens predikan. Som ny och för första gången medverkande vid Julotta i Verum, kan han inte undgå att bli imponerad över den stora församlingen i kyrkosalen denna tidiga morgon. Stefan förkunnar ur det för många kända julevangeliet.

alt

Även Kyrkokörens medlemmar medverkar och framför vackert ett flertal stycken som hör just julhögtiden till. Stefans ord tillsammans med kyrkokörens fina medverkan gav den slutliga bilden av en mycket minnesvärd Julotta i Verum.

alt

Ja, det är något märkligt med denna lilla by. Hur lyckas man skapa alla dessa evenemang, år efter år, som ger en stämning som alltid blir utöver det vanliga.

ABBA- Agneta o Benny, fann det genuina i den lilla byn Verum och dess kyrka, då de valde plats för sitt bröllop. Denna säreget genuina känsla finns absolut kvar i hela bygden.
Det är inte enbart Julottan som Verum idag är vida känd för, så är det även med den fina och påkostade traditionen vid Valborg. En annan stor aktivitet som bland annat lockar folk att återvända till sin hembygd är festligheterna som bygdelaget anordnar vid Bygdegården två gånger om året. Här möts man o umgås och för den som så vill, finns dansbanan med orkester på plats. Den ”lilla byn” fortsätter att imponera, senaste tillskottet av aktiviteter är Hövdingeloppet, som redan, efter enbart två år, lockar massor av löpare.
- Ja, som sagt, det är något mycket speciellt med byn Verum.

Top