Inväntande sekundrar avgjorde den traditionella skinkjakten



BJÄRNUM. OK Torfinns årliga skinkjakt arrangerades i år av fjolårets skickliga vinnare Agneta Erfors. Agneta bjöd på roliga banor som passade såväl nybörjare som gamla veteraner. Vinnare av pepparkakorna blev Oskar Jönsson och vinnare av årets julskinka blev Jessica Karlsson, som var absolut vassast i tävlingen.


alt

Till vänster Vinnaren av pepparkaksloppet - Oskar Jönsson. Till höger Vinnaren av skinkloppet - Jessica Karlsson.

I december månad varje år utspelar sig OK Torfinns årliga skinkjakt. Denna traditionella orienteringstävling arrangeras vid klubbstugan av fjorårets ärade vinnare. Det som skiljer denna orienteringstävling från vanliga tävlingar är sättet att bedöma segrartiden. Här gäller det nämligen att gissa sin egen tävlingstid innan start för att sedan ta sig runt banan på en tid så nära sin gissade tid som möjligt, utan att använda någon form av yttre tidtagare. Detta är inte så lätt som det kanske låter. På årets tävling var differensen mellan deltagarnas tävlingstider och deras gissade tider mellan en sekund och 27 minuter.


alt

En väld gömd kontroll i skogen

För att tävlingen skulle passa alla fanns det tre banor av olika längd och svårighet som deltagarna fick välja mellan. Vinnaren av den lättare banan var Oskar Jönsson som endast var 1:23 minuter från sin gissade tid, tätt följt av kusinen Emil Jönsson som var 2:26 minuter ifrån. Detta lopp kallas för ”Pepparkaksloppet” och precis som det låter är priset en burk med pepparkakor. 

Resultatet för de två svårare banorna slås ihop och vinnaren vinner en julskinka samt äran att arrangera tävlingen året efter. Tvåan vinner i sin tur endast en julkorv, vilket brukar vara mer uppskattat då det inte innebär något extra arbete inför årets kommande tävling. I år var segraren riktigt vass. Jessica Karlsson gissade en lång tid för att inte behöva stressa i skogen. När hon närmade sig målet insåg hon att det hade gått alldeles för bra, hon hade inte varit ute tillräckligt länge. För att öka sina segrarchanser satt hon sig på trappan utanför klubbstugan, pratade lite med ungdomarna som skulle starta, gubbarna som kom i mål och andades lite frisk decemberluft innan hon slutligen stämplade i mål. En sekund från sin gissade tid! På andra plats, 1:02 minuter från sin gissade tid kom Camilla Nilsson. Både Jessicas och Camillas familjer fick glädjas åt de ätliga priserna eftersom båda pristagarna är vegetarianer.


Top