SKIDKLUBB RÄDDADE SJÖSTUGAN

VITTSJÖ. Sommarcafé Sjöstugan vid Vittsjöns strand har varit sommarcafé sen 1925. Då var det Annie Tannäng som ägde café Valhalla som också ordnade sommarfik. Det var hon som gav anläggningen namnet Sjöstugan. Byggnaden uppfördes 1896 och uthyrdes i början till sommarboende. Beläggningen var det lite si och så med.

alt

Exteriören är i stort sett oförändrad på Sjöstugan.

Då startade Annie Tannäng sommarcafé och drev detta några år tillsammans med café Valhalla. Efter 33 år med denna dubbla verksamhet blev det för ansträngande. Under ett par år arrenderades verksamheten ut. Problemen hopade sig och ett aktiebolag bildades för att ekonomiskt föra verksamheten vidare. Trots aktiebolagets bildande fortsatte problemen. Det urartade så långt att planer fanns för inrättande av vandrarhem.

VATTENSKIDKLUBBEN
Då landsteg vattenskidklubben som övertog aktiebolaget 1989. Det blev ett fördelaktigt övertagande då samtliga aktieägare utan kostnad överlät sina aktier till vattenskidklubben. Efter övertagande insåg vattenskidklubben att de behövde en klubblokal för sin verksamhet. Det ordnades ganska lätt då klubben var ägare till fastigheten. Sedan dess har verksamheten åter blomstrat upp för både sommarcafé Sjöstugan och vattenskidklubben.
Även i år kommer sommarcaféet att öppna som vanligt på Valborgsmässoafton och har öppet ”så länge sommaren räcker”! Ännu lär inte årets arrendatorer vara utsedda. Ofta är det uppvisning på sjön då skidåkarna glider fram mer eller mindre avancerat.
Tack vare privat initiativ 1975 finns Sjöstugan kvar som en idyllisk plats för fika eller andra träffar med musikunderhållning. Sjöstugan har blivit en mötesplats.

Top