”GRUS KNUT” KAPADE VED MED SKROTBIL

VITTSJÖ. Knut Persson var på sin tid välkänd profil i Vittsjö. Säkert var han mer känd som ”Grus Knut”. Han var tekniskt mångkunnig på både tändkulor och ångmaskiner. Efter många år som egen företagare inom flera branscher bildade han företaget ”Grus- & Makadam”. Grus Knut avled 1985 men hans företag lever vidare.

alt

Knut Persson = Grus Knut

Knut Persson var född i Horsaskog under fattiga förhållanden. Uppväxtåren tillbringade han i Bodarp. Sin första egentliga anställning hade Knut som mölledräng vid kvarnen i Gundrastorp. Om denna plats berättade Knut om driften och verksamheten som den gestaltade sig för snart 100 år sen.
Körkortsåldern närmade sig och Knut fick tid för körkortsprov. Ingenjören kom och då hade Knut hoppas få låna ingenjörens bil för uppkörning. Det gick inte för sig och Knut gav sig ut i byn för att låna en bil av en bekant. Vid detta tillfälle hade Knut kört en lastbil framåt under cirka två kilometer. Medan ingenjören väntade vid sin kaffekopp utförde Knut sin första backning med fordonet. Uppkörningen blev godkänd men att det fanns teoretiska frågor var en nyhet för Knut.

Knut blev av med sin tia till ingenjören men utan körkort. Efter några dagar hade Knut lärt sig svaren på standardfrågorna och fick sitt körkort i utbyte med en femma!
I bygden väckte det uppmärksamhet då Knut för 169 kronor skulle leverera årsförbrukningen av ved till ålderdomshemmet i Verum. Knut hade ingen egen skog men hade noga förberett. Ingen kände till att Knut hade konstruerat en kapsåg med bakhjulen på en skrotbil som drivkraft. Inte nog med detta. Han använde framhjulen på skrotbilen till att bygga en bandsåg!
Det kostade en krona i timmen att anlita Knut med sin vedkap för kapning av eldningsved och senare blev det aktuellt att kapa ved till gengasved. Redan i sin ungdom och fram till ålderdomen hade Knut ypperlig sångröst. Denna förmån har gått i arv! Knut var känd för sitt lugn och det skulle verkligen hända mycket om Knut skulle bli berörd!

alt

”Grus Knuts” företag Grus- & Makadam vid Gransätersvägen vid industriområdet.

Under mitten av 1900-talet började Knut intressera sig för vägunderhåll. Grusbackar inköptes liksom stenkross och fordonsparken utökades. Grus- & Makadam lever vidare med annan ägare.

Top