Världscancerdagen den 4 februari

Cancer är den absolut största sjukdomen i Sverige. Fler än 60 000 personer får varje år en cancersjukdom. Det är en ny patient var tionde minut.

Världscancerdagen uppmärksammas internationellt och finns för att öka kunskapen om cancerpatienternas och närståendes situation hos allmänhet, profession och beslutsfattare, samt påverka beslutsfattare att ge mer resurser till cancervården.

Nya effektiva behandlingar gör att cancerpatienter idag kan leva länge med sin cancer som en kronisk sjukdom. När dessa patienter skrivs ut från sjukhusen kan de hamna i timslånga köer på akuten eller bli sittande i ett väntrum på en vårdcentral bredvid hostande influensa- och infektionssjuka. Detta är allvarligt för en cancerpatient som ofta är extremt infektionskänslig. Just dessa problem kommer idag att diskuteras på Karolinska Institutet där sjukvårdsminister Gabriel Wikström möter cancerpatienter i debatt.

Sedan 2014 är Barncancerfonden med i Nätverket mot cancer, som för sjätte gången anordnar ett seminarium på Världscancerdagen. Årets tema är ”Mot cancer - för cancerpatienterna”.

Intressanta länkar i ämnet finns under  (klicka på en länk):

http://www.barncancerfonden.se/om-oss/aktuellt/kalendarium/varldscancerdagen-2015/

http://www.natverketmotcancer.se/

Top