Höstsonaten till Vittsjö

VITTSJÖ. Helt otroligt har Anita Tidblad än en gång lyckats med att till Vittsjö få en riktig höjdare i teatersammanhang. På torsdag, den 17 mars klockan 19, kommer Ingmar Bergmans ”Höstsonaten” att spelas i Medborgarhusets Teatersal. Grynet Molvig, Paula Ternström och Martin Edin är skådespelarna.

Vill du vara säker på att få plats bör du förhandsboka en biljett. detta gör du enklast genom att ringa 0451 232 95.

Som kuriosa kan nämnas att Höstsonaten 1978 gjordes som en västtysk dramafilm med manus och regi av Ingmar Bergman.

Handlingen i filmen bygger på: Efter att inte ha träffats på sju år återförenas Charlotte och dottern Eva i dotterns hem. Modern, en känd konsertpianist, har nyligen drabbats av en personlig sorg. Hennes manlige vän har dött. Eva får höra om detta och får en plötslig impuls att skriva till sin mor och bjuda henne till sig. I huset finns också en annan dotter, Helena, svårt handikappad, som den äldsta dottern sköter om sedan två år. Detta vet inte modern om. Hon tror att Helena vårdas på ett sjukhus, där hon lämnat henne. Mötet mellan främst Eva och Charlotte blir mycket uppslitande. Mycket uppdämd kärlek och hat väller fram vid ett nattligt samtal.

Filmen blev Oscarsnominerad i två kategorier, bästa manus och bästa kvinnliga huvudroll. Den belönades i Frankrike med en César och i USA med en Golden Globe för bästa utländska film.

Storheter som Ingrid Bergman, Liv Ullmann, Lena Nyman och Erland Josephson medverkade i filmen.

Top