FÖRSAMLINGSRESA INOM VITTSJÖ SOCKEN

VITTSJÖ. Militära platser, skyttevärn och nära 20 byar inom Vittsjö socken passerades vid församlingsresan. Vittsjö församling stod som arrangör för resan på omkring tre mil i västra och norra delarna av församlingen. Informatör om platser och sevärdheter förmedlades av Ebbe Persson. Den nära tre mil långa resan företogs med buss och klarades av på cirka två timmar.

Fikapaus i Kämblehöjalt där Anders Paulsson förberett sittplatser.

I Kämblehöjalt hade Anders Paulsson föredömligt placerat ut sittplatser vid hans fastighet. Det var liksom planerat för en fikapaus på platsen. Varje deltagare fick en karta med färdvägen planerad varför de kunde följa turen genom kartan.

Eremiten Bergstrand bodde strax intill vägen mot Furutorp men besök gjordes inte på platsen. På en lutande åker murade Bergstrand upp platåer där han kunde odla för sitt uppehälle. Hans mathållning året om var vad naturen bjöd på.

Det berättades också om ensamma kvinnan i Furutorp som bjöd in patrullerande militärer på kaffe. Denna ynnest spred sig och allt fler soldater med sina skarpladdade gevär traskade in för en kopp kaffe och en pratstund i det annars trista militärlivet.

Ute på landsbygden hade en gårdsägare monterat springvatten på en mossmark. Ett fint inslag att hålla landsbygden levande.
Kort uppehåll gjordes vid vägen in till Risängarna. Familjen som bodde där var barnrik och fram till början av 1930 bodde familjen där. Barnens skolväg var över Flåsmyr där de fick ta sig fram hoppande på tuvor. En sträcka på nära en kilometer.

Byggnaden med Hilmer Svenssons möbelmagasin finns ännu kvar medan utbudet av varor har sedan länge upphört. Lanthandeln i Stora Frösboholma har upphört sedan ett halvt sekel tillbaka men lanthandeln har blivit en modern bostad.

Byggnaden med Snärshult skola inrymmer numera fabriksverksamhet. Även lanthandeln i Snärshult finns kvar intakt fast verksamheten upphörde 1973. Den gamla tröskboden som inrymt Snärshultströskan har sett sina bästa dar. Carl-Olof Danielsson framförde tack för genomförd information om trakten.

Resenärerna har tagit plats i bussen för en rundtur.

Därmed har i stort sett ⅔ av församlingens verksamhetsområde klarats av. Eventuellt kan fortsättning ske av resterande områden om intresse yppar sig.

Top