VÅREN ÄR NU VÄLKOMNAD TILL VITTSJÖ

VITTSJÖ. Sångare och musiker från hembygden har haft intensiv verksamhet före, under och efter Valborgshelgen. Det är inte enbart sång och musik som varit i aktiv verksamhet. Även spånhyvlare vid Gundrastorp har varit träförädlare! Vid sågen i Ekholmen, granne till Gundrastorp har många takspån eller på ”Göingska” takstickor framställts för omläggning av taket på sågbyggnaden. Vissa mindre ålderssprickor har uppstått.

Spånhyvling vid Ekholmens såg. Hyvlare är Lars Ivansson

Förr i tiden hade dessa små skavanker lagats men då gällde det att spara. Dåtidens sticketak såg med tiden ut som ett lapptäcke med några nya ljus spån på det gamla och gråaktiga taket.

Vid Uggletorpsstugan fanns sång- och musikgruppen med Boel Bengtsson som kapabel ledare och Marie Bengtsson som uppskattad konferencier. Det blev kända visor om Plocka skogsviol och ”Ja dä ä våren”. Vittsjöminnen fanns på menyn liksom att göra ”en fela av renaste fur”. Framträdandet avslutades med majvisans Tack å tack ska ni ha, samt en gemensam bugning som tack för de välförtjänta applåderna.

Sånggruppen sjunger vårsånger intill Uggletorpsstugan.

I den gamla Uggletorpsstugan fanns möjlighet för de som ville inta eftermiddagsfika.

Top