700 VETERANER RULLADE IN I MARKARYD

MARKARYD. R 1 = gamla Riksettan mellan Helsingborg och Stockholm är nu till en del nuvarande E 4. Denna E 4 är nu motorväg genom hela Sverige. Den tidigare R 1 var långt ifrån motorväg då denna Etta passerade genom kärnan i de flesta städerna. Denna gamla Etta återupplevde en viss trafikintensitet under torsdagen som var Kristi Himmelsfärdsdag. Då trafikerades den mesta sträckan mellan Jönköping och Markaryd av upp emot 700 veteranbilar.

Den gamla Riksetta har sin symbol R 1 på flera platser utmed dåvarande stråk, även i centrala delarna i Markaryd. Torsdagens Veteranrally hade startplats i Jönköping för de flesta deltagarna men det fanns möjlighet att ansluta på annan plats. Samlingsplats i Markaryd var Ekebacken med omgivningar.

Jan Rosén som visade upp Hitlers stabsbil.

En av eldsjälarna för detta rally är Jan Rosén från Vittsjö och han framhåll den perfekta organisationen i Markaryd att ordna plats åt 700 veteranbilar samt ett par hundra veteranmotorcyklar. Själv hade han bland annat Hitlers stabsbil som under kriget var stationerad i Danmark. Dessutom fanns hans Opel Kadett modell 36 på uppställningsplats.

Hitlers stabsbil med ”omlindad” stötfångare.

Organisationschef var Olle Larsson i Markaryd men samtliga kommuner som detta rally passerade hade som uppgift att tillfredsställa deltagarna med information och förtäring. Allt detta fungerade till belåtenhet för deltagarna. De flesta av deltagarna var bekanta då de träffats vid tidigare arrangemang. Det kan också kallas inbördes beundran!
Det största problemet inträffade dock i Markaryd. Arrangören hade med god marginal räknat med 650 deltagare. Nu kom det 700 veteraner varför de sista 50 ankomna blev utan informationskasse!
Det äldsta fordonet som fanns till beskådande var en Citroen från 1904. Något yngre var en T Ford från 1912. Med hjälp av startvev puttrade denna antikvitet i gång. Ägaren Arne Gunnarsson visade att fordonet kunde rulla både framåt och bakåt. Utrustningen bestod även av signal, en riktigt gammal gummiblära.

Detta fordon från 1912 behövde faktiskt ingen signal då motorljudet varnade i god tid!

I en gammal amerikansk militärjeep med stor vit stjärna på huven fanns Charlotte Klingberg som trivs att visa upp vid så många arrangemang som möjligt. Nästa uppställningsplats lär bli Perstorp.

Charlotte Klingberg verkade glad och lycklig att även visa upp det gamla militärfordonet.

Ett stort område kring Ekebacken var fullspikat av gamla fordon. Här och var samlade likasinnade för att återuppliva bekantskapen från tidigare träffar. Visst strömmade det till ett antal intresserade som också hade färdats lång väg för att stilla intresset att se och höra gamla veteraner, till fots eller på hjul.
Från Halland kom polisman Mats Strid på en polismotorcykel av märke BMV från 1978. Polismannen hade sin lediga dag men fann intresse att delta med fullt utrustade utryckningsfordonet som varit hans tjänstefordon en gång i tiden.

Mats Strid bördig från trakten tog sig tid att tala med bekanta då det var hans lediga dag.

Veteranrallyt fortsätter nästa år på Riksettan med annorlunda sträckning.

Top