VITTSJÖBOR ÅKTE TILL HÖRBY KYRKA

Kyrkorna i Fulltofta och Hörby var resmål för tjoget församlingsbor från Vittsjö. Färden företogs i privatbilar med Viveca & Thord Johanson som färdledare och organisatörer. Detta var årets första kyrkfärd och ny sådan planeras till hösten. För flera av resenärerna blev det återseende av diakon Magnus Lennartsson. Han var fram till 1988 diakonassistent i Vittsjö.

Information lämnas om Fulltofta kyrkas historia.

Vid framkomsten till Fulltofta tog informatör Susanne Lindgren hand om besökarna i vapenhuset som uppfördes på 1400 talet. Under trägolvet finns ett par gravstenar från äldre tid. På denna plats blev det också förmiddagsfika som färdledarna ställt i ordning. Själva kyrkbyggnaden är från 1170 talet och rikt dekorerad med många takmålningar. Denna helgedom har ”öppet hus” och är en mycket populär bröllopskyrka.

Vittsjöbor samlade vid altarringen i Hörby kyrka.

Färden fortsatte till Hörby kyrka som blev byggd färdig 1140. Tillbyggnad gjordes vid ett par tillfällen. Befolkningen i församlingen ökade och utvidgning av kyrkorummet var nödvändigt. Dopfunten och predikstolen är från 1600 talets mitt. Även denna helgedom har ”öppet hus” på vardagar.

Magnus Lennartsson höll kort andakt i Hörby kyrka.

Efter själva visningen och informationen höll diakon Magnus Lennartsson en andakt i ett av kyrkorummen i helgedomen.
Avslutningen på årets första kyrkresa skedde i värdshuset Ringsjöstrand där måltid intogs.

Top