PRO besökte Spinneriet Strömsborg

VITTSJÖ. Under våren har PRO i Vittsjö varje måndag em haft studiecirkel på Linden. Ämnena de tagit upp och studerat har varit “Säkerheten i hemmet” och boken "Akutbjällran" som skrivits av Karin Brunk Holmqvist. Så bestämdes att en avslutning skulle det ju vara. Ulla och Kurt Aronsson som har hållit i cirkeln arrangerade också en utflyktsdag.

25 personer samlades på Marknadsplatsen för vidare färd i egna bilar till Osby. En god lunch serverades på Vingården i Osby där också en kortare frågesport hanns med. Vinnare Gunvor och Sune.

Nästa stopp var vid Spinneriet Strömsborg. Bröderna Sven och Sonny Arneberth välkomnade oss och sedan följde en alldeles fantastisk information om Spinneriet.

Upphovsmannen till industriområdet som växte fram under början och mitten av 1800-talet i Dubbarp, senare Strömsborg, var Olof Jönsson Olcen.

En klädesfabrik anlades, senare ett spinneri och färgeri mm. Den siste ägaren till spinneriet var Karl Liedman som med sin familj drev verksamheten fram till mitten 1960 talet. 1969 köpte Osby Hembygdsförening fabriken. Sven och Sonny demonstrerade alla maskinerna som nu är renoverade och kan köras som förr.

2003 blev Strömsborgs Ullspinneri byggnadsminnesförklarat. 2009 fick Osby Hembygdsförening och Strömborgs Ullspinneri Sveriges Hembygdsförbunds Byggnadsvårdspris. 2011 var det så dags igen, då blev Spinneriet förklarat som Årets Industriminne av Svenska Industriminnesförening. Som avslutning fick vi se en film om Spinneriet som gjordes 1963 och är en verklig kulturskatt.

Eftermiddagen avslutades med medhavda kaffekorgar i den härliga trädgården utanför Spinneriet.

Top