ELEVER I VITTSJÖ FICK PREMIE FRÅN FOND

 

VITTSJÖ. Fattigpojken från Vittsjö rymde från sin anställning och for till England. Med tiden blev han Brittisk konsult i Hankow i Kina och oerhört förmögen. Hans moder Pernilla Cronqvist levde i armod i Snärshult. Theodor som antagit namnet Stephens återvände till Vittsjö två gånger. Sista gången han kom till sin födelsetrakt köpte han en villa vid Kyrkovägen till sin moder. Dessutom var hans testamente en överraskning för många då det öppnades 1923.

 

Theodor Stephens som donerade stora summor till skolan i Vittsjö.

 

Elever som fick stipendier ur Theodor Stephens fond 2016

Theodor Cronqvist föddes i ett fattigt hem i Snärshult. Efter en uppgörelse med sin husbonde där han var köpt som dräng rymde han till England i slutet av 1850-talet. Kontakten med hans hembygd var ganska sparsam. I ett brev till en förtroendeman 1884 frågade han hur det stod till med hans föräldrar och syskon! Troligen hade han ingen kontakt med familjen eftersom han i brevet frågade efter dem? 

Theodor Stephens moders gravplats. Donatorn är begravd i Kina.

Theodor blev med tiden ganska förmögen och besökte Vittsjö i slutet av 1880 talet då han även träffade sin familj. Nästa gång han besökte sin hembygd var 1890. Då köpte han en villa åt sin moder vid nuvarande Kyrkovägen.

Sen vara det tyst med förbindelserna till 1923 då det kom meddelande till Vittsjö att Theodor Stephens hade upprättat ett testamente till förmån för Vittsjö.

I testamentet ingick bland annat att premier skulle delas ut till elever i sjätte klass. Premierna skulle bestå i tre pris i matematik samt två priser vardera ämnen historia och geografi. Anledningen till tre priser i räkning var att Stephens ansåg räkning vara grunden för kunnande. Kravet enligt testamentet var att den som inte klarade av de matematiska uppgifterna kom inte i fråga om andra premier. Det har hänt för några år sen att ingen elev klarade av de matematiska uppgifterna och därför delades de inte ut några premier detta år!

På den tiden då Vittsjö kommun skötte fonden fungerade allt perfekt. Efter hand som Hässleholm tog över skötseln förändrades det mesta. Enligt testamentet skulle förvaltaren av fonden också sköta Theodor moders gravplats. Efter permutationen blev det ingen skötsel där gräs och maskrosor frodades på graven. Efter forskning från frilagt.se träffades avtal mellan Hässleholm kommun och Vittsjö församling som numera har hand om skötseln. Enligt permutationen skulle fondens kapital vara avslutat år 2015. Då fanns endast några hundra kronor kvar av kapitalet.

Vid årets utdelning av premier fanns helt plötsligt 14 200 kronor kvar att fördela!

För närvarande är det oklart hur det blir med eventuella premier kommande år? Det är en skandal att en donators sista vilja inte uppfylls på grund av okunnighet och lättja och att kapitlet har förintats!

Vid samtal med tjänsteman på Socialförvaltningen framkom att vid förra årets slut fanns en viss summa kvar av kapitalet som i år hade stigit till drygt 14 000 kronor! Något klarläggande på några frågor till tjänstemannen blev det inte utan endast så kallat politikersvar! Även i år lär kapitalet ha minskat till 0?

 

Per Bengtsson informerade årsklass sex om Stephens levnad,

Vid provet i år skedde först samling vid donator Theodor Stephens moders gravplats. Stephens själv är begravd i Kina. Rektor Per Bengtsson samlade årets sjätteklassare vid graven. Där informerade han om Theodors levnads historia från fattiga förhållanden till en mäkta förmögen man. En stunds tystnad ägnades på platsen och blommor sattes på gravplatsen. Gravplatsen hålls numera i bra skick.

Årets kontrollanter vid provet var från socialnämnden Robin Gustavsson och Rolf Delcomyn. Framställan av frågorna har utförts av Mattias Egert.

Robin Gustavsson och Rolf Delcomyn delade ut premierna till eleverna i sjätte klass: Premiesummorna var 2 400, 1 900 och 1 300 kronor.

 

Dessa elever fick premier från Stephens fond. På bilden saknas Rosa Krogh Watson. Stående f v Elias Olsson, Ebba Malm, David Dulik Arian, Måns Wanstadium och Lovisa Svensson. Sittande f v Ashely Reinhart och Caitlin Reinhart.

Matematik: 1Elias Olsson, 2. Måns Wandstadium, 3. Rosa Krogh Watson (ej närvarande på grund av sjukdom.

Geografi: 1.David Dulik Adrian, 2. Ebba Malm/Lovisa Svensson (delad plats med vardera 950 kronor.) Historia: 1.Ashely Reinhart, 2. Caitlin Reinhart

Top