Känn Din Bygd-utfärd med temat jordkällare

 

VITTSJÖ. I lördags genomfördes årets första Känn Din Bygd-utfärd i Wittsjö Hembygdsförenings regi. Temat för dagen var Jordkällare och påläst färdledare var Ingrid Arcini. 

Färdledaren Ingrid Arcini berättar för ett 20-tal deltagare

Trots hotfullt åskmuller och ett par regnskurar genomfördes programmet, som samlade ett drygt 20-tal deltagare.

Flertalet jordkällare har tillkommit under 1800-talet eller tidigt 1900-tal och var den tidens skafferi för bondebefolkningen ute på landsbygden. Inte minst potatisen krävde vid förvaring ett frostfritt och mörkt utrymme. Ofta grävdes jordkällaren in i en befintlig grusbacke och försågs med stensatta väggar och tak samt dubbla ingångsdörrar. Särskilt stentaken kan vara imponerande konstruktioner som vittnar om gedigen hantverksskicklighet.

Sammanlagt besöktes fem jordkällare i byarna Björkholm, Hultatorp, Boalt och Hästhult. I Björkholm tittade vi först på en ovanligt ung källare, uppförd av Sigfrid Johansson i cementblock på 1940-talet.

Berton och Gunilla Bengtsson, Björkholm, berättar om sin överbyggda jordkällare, som fortfarande är i bruk.

Berton och Gunilla Bengtsson visade sen hemma på sin gård en överbyggd stenkällare, som fortfarande var i bruk.

Nästa jordkällare låg alldeles vid vägen intill Hultatorps skola. Här fanns en par ståtliga gamla ekdörrar bevarade och dessutom en inhuggen datering, NIS 1870.

Ingrid Arcini välkomnar till jordkällaren i Boalt.

Ett par hundra meter bort, just på andra sidan gränsen till Boalt, besöktes sen också Hjalmar Lundstedts gamla jordkällare med mycket imponerande stenarbeten.

Färden avslutades i Hästhult hemma hos färdledaren, där vi besökte en välbevarad jordkällare på Otto Perssons gamla gård.

Flera jordkällare uppvisar imponerande stenarbeten i tak och väggar.

Ingrid Arcini gav oss ytterligare information och delade ut ett material från Länsmuseum i Kalmar och avtackades därefter med en varm applåd. Vi fick uppleva en trevlig och lärorik eftermiddag, där det enda störningsmomentet var en invasion av nyvaknade och hungriga knott.

Top